成人手足口病經歷,有無同路人? (長文)

6 回覆
0 Like 0 Dislike
讀中學時候,試過有過慮性病毒,喉嚨潰瘍,連飲水都似火燒。雖然有睇醫生,但食藥只紓緩,不能解決。睇兩三次,持續一個月先好番。

而家大個左,有手足口病,仲要發晒出嚟。最慘又係無得醫。醫生開左抗生素同paracetamol(按需要)。第一日晚,發冷要用暖包,四肢頸膊腰酸痛,瞓係床度都覺得用力。而且,應該發燒都幾嚴重,個腦高速轉緊。但可能意識唔高,所以都比較容易過。

第二日,以為有番多少力氣好轉,點知開始口喉嚨潰瘍,不斷飲水,都好易口乾,而且飲水口水都痛。夜晚手掌開始有滋。瞓覺個時,手掌個d會癢。實在頂唔順瞓唔到,就食粒paracetamol入去,好快瞓著。但無兩三個鐘,就因為全身濕晒起左身。無辦法,唯有換套衫,繼續瞓無濕另一邊床。如事者,又全身濕晒,要沖埋涼添。之後,就瞓唔番,又開始癢,但食paracetamol 又會出汗。真係好難

而家,第三日,腳掌邊都有滋。最難受係神智清醒被病毒虐待係好難過,每秒佢都提醒你,你又瞓唔到覺避開去。長期病患,意志一家好堅定,小弟佩服。

我見網上話小朋友最多機會,大人都會有,但可能中左都係隱性。而家,真係發得應一應,真係手足口。仲要係等自己好番,一般要一星期。

有無巴打有同樣經驗?點樣會好過d?
同埋,有好多種手足口病毒,有次中左e種,你都唔會免疫下一種。其實,我幾時中都唔覺,大家覺得邊度中機會率較大?同埋有無得預防?唔想再有下次
唯有等佢自己過,想當年又係水又飲唔到
頭兩日發冷發到黐線,好彩水泡唔痕
手足口病過咗先最麻煩,水泡甩皮唔講
指甲都會甩出嚟,雖然佢唔係直接甩,會生塊新指甲推佢出嚟。想睇圖可以起我底
無左張圖
清,你個經驗咁恐怖。雖然無左張圖,但係咪倒甲咁款?

呢個已經係就嚟甩出嚟嗰下,睇落好似成塊頂起咗
但係其實下面都係黐住,十指痛歸心呢啲自己意會啦
呢啲冇得心急,好似話唔係個個都會甩
雖然冇任何好建議
例證但感受到嗰種痛苦
有病又痛真係辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞