大學畢業其實有咩用

20 回覆
6 Like 19 Dislike
近排返工,發覺其實好多人中學畢業/HD畢業其實好過好多所謂咩三大畢業嘅人,起碼佢地做嘢有條理好多。唔似得個港大仔,日日係度話自己讀港大幾咁勁
有學歷人工升得快
大學都讀唔到嘅人之中,咪仲多差嘅人,下限咪仲低
你咩大
當你兩個人大家能力都一樣
或者兩個都無能力果陣
要二選一 咁有學歷高果個就會秤先
睇你目標係咩,你條路需要佢咪有用
上面話大家能力都一樣
冇用架,幾乎係人都有
點啊 中大仔 講中左你啊
你返啲中學畢業都做到嘅工就無咩分別
入得去嘅大學生都係垃圾
好多HD課程都係職業技能、理論實踐為主,真係學到行業嘅真實工作技巧,有埋實習實戰經驗,出到嚟埋位即刻識做嘢。

而大學係學術研究為主,讀完出嚟冇人想請,工作經驗又冇,啲人味走哂去讀master,諗住讀高學歷啲就有人請,諗住洗底。

結論係,現實大部分HD畢業人工仲高過好多大學非專科。
搵工升職會容易
去外國讀Master搞移民一樣有用
我就得個英國野雞大學學位
但居然可以係香港報Master嚟讀
仲有有大學學位唔等於工作能力
唔好咁理論性啦
邊有可能大家能力一樣
ctrl+c ctrl+v?
冇乜用 比你知道準備要返工
小學畢業都可以去到好高
中學畢業既都唔差
有好過無囉
數據嚟講 大學生搵錢多啲
當然好多因素影響啦
如果你淨係睇張cert幫唔幫到你搵錢 其實都冇咩好討論 你咁問得即係自己有答案覺得冇

不過個人覺得浸過幾年大學生活 同輩之間相處、用成年人同時學生身分去睇個世界 會令自己好快成長 尤其待人處事呢類唔係technical技能但做得差會令你性格變差嘅條件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞