網上專家技術分析女歌手唱功 容祖兒炎明熹都有缺點 G.E.M.「機能上最強」

446 回覆
63 Like 155 Dislike
你覺得佢會care?
係強,都要控制吓力度,聽錄音都覺得好撚嘈
佢第一張ep 已經勁好聽
是咪聽佢經理人去大陸發展?
但如果佢無係大陸發展一定唔會咁紅
嗌歌係有分別就唔使俾人話啦
樓上都有人話佢鳩嗌啦 點解你又唔駁佢
我已經講咗佢係嗌歌 好唔好聽係你主見 死都要駁嘴 駁撚完咪又係同我理論一樣 屌你真係為駁而駁
你話片主矛盾,只話kay嗌冇話gem嗌
而家大家咪解釋你聽人哋點解咁講囉
實情人哋冇雙重標準
人哋對嗌嘅定義specific過你,所以先會話kay嗌冇話gem嗌

同埋gem以前初出道一樣唔少live表演有用錯方法,經常嗌歌,所以相信片主如果拎嗰類live嚟comment一樣會話佢係嗌,所以都係technique問題,人哋冇矛盾到
就係畀你呢啲人話囉
Winka有越級挑戰咩?
講佢cover Gem就可能係
冇計 佢學足牙Gem唱腔
佢自己啲歌正常range啦
MC啲歌就真心難
我真係唔知邊個先係為駁而駁
GEM嘅Belting質量跟本就已經遠遠唔係單純靠一個嗌字就做到嘅效果
可能你有聽障仲未識分真正好技術Belting同純鳩嗌嘅分別
https://youtu.be/6ZuTnt-ie_g?si=yaoGMHE-qr1Ir_5a
呢條片係真正流行樂唱功極致代表人物嘅Belting表現
GEM當然未到佢地三個水平
但佢嘅Belting由其D5以下已經可以話佢全支港台同代女歌手中嘅最頂尖嘅級別
如果你覺得佢地嘅「嗌」同Kay嘅嗌係一樣嘅我建議你唔好再聽歌
應該搵個醫生醫返好你隻耳先
唔係不嬲都係偶像派嚟嫁咩?
咁你咪慢慢聽兒夜姨嘢
講真啲fans點會唔知Aga唱功唔好
但係佢屌到人哋好似係完全唔識音樂呃飯食嘅MK妹咁
明明佢一直都好低調做歌
大獎都係拎過一年咁大把
又唔係紅到要咁大反對聲音嚟抗衡
好心就唔好下下針住嚟屌啦
佢有時係連原因都唔撚打,淨係比條片你睇
爬曬文 其實你不如直接話自己盲反好過 嗌歌本身就係貶義嘅形容詞 其他人用唔少proof去證明漿嘅唱法唔係純粹用嗌嘅方式去唱 你係包拗頸
癡脷根唔講
佢仲ai 過 ai
覆都廢事
所以d人屌歌手反大陸發展都係on鳩
香港撈唔店咪反大陸試下 錢又多d
你係一間公司做得唔開心都會轉工啦
個片主係評林億蓮唱功好過王菲

https://youtu.be/88By1TqjKnQ
佢去大陸對佢一定係好事黎
唔去既話
個陣香港市場既話
分分鐘可能得一首tell me where did you go~
仲邊有咁多歌出
下近年邊到賣弄技巧/高音?
初出道果時d歌仲高音啦
反而E家佢仲唱多左低音
低音勁左,把聲又厚左有感情左
條友真係9up唔使本
佢應該講緊on my way 同埋隱形遊樂場
我覺得真係有啲賣弄高音
仲有今年睇過live performance 都真係首首都Belt都勁高
但係張敬軒自己都話隨住年紀增長低音會越嚟越好
因為聲帶會加厚
我都係覺嘅 俏郎君把聲厚咗好多
總之張敬軒技巧冇得講 基本上冇嘢係唔識 除咗唔鍾意佢咬字空間太大
唔係有高音就係賣弄架喎
唔高Belt黎做乜,就係高先Belt
我是歌手果期既Gem就叫賣弄
或者近年JJ係大陸節目唱既都唔少賣弄成份
Hins根本遠遠唔算賣弄,頂多咪幾次live做多左就有
Hin 最撚聲係blessing 嗰期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞