父母唔俾我揀非三大嘅女朋友

21 回覆
3 Like 34 Dislike
小弟讀緊IBGM,由細到大都係靠讀書底同埋小聰明去應考,最近同屋企人傾開偈,佢哋叫我揀女朋友,點都要揀一個讀到三大嘅,話如果連大學都讀唔到,第時後三個小朋友都大機會啲讀唔到書,交代番,小弟阿爸係讀精算嘅,阿媽就讀中大數學,我有suspect 過因為阿爸阿媽都係數學背景比較強,所以我先至可以math m2 Phy 5**。咁雖然bio 話下一independent assortment 同 random fertilisation,知但係如果一個女仔聰明啲嘅,咁都大機會生一個聰明嘅小朋友,我老母話我都唔想生一個小朋友每日讀20個鐘都讀唔到大學㗎
,小朋友聰明少少,對佢日後成長會輕鬆好多,可以有多少少休閒時間同埋發掘個人興趣嘅空間。
我自己就so far A0,亦都冇鍾意人 個人要求比較高,但係諗諗吓阿爸阿媽都講得幾合理,butalso kind. wrong in some sense。如果為咗小朋友將來又好似咁諗應該啱,但係又好似將愛情變到好公式化。大家點睇歡迎提出唔同觀點
話如果連大學都讀唔到,第時後三個小朋友都大機會啲讀唔到書
agree
佢哋冇話男朋友一定要三大
差d就認真覆左
好彩有睇一睇user name先
大波
大籮
仲有大咩🤔🤔🤔🤔
大眼
咩意思?
有次social meeting, 有位中大畢業生介紹自己讀「中大神科」, 我即刻問什麼科目, 之後佢話「IBCE」, 我果下唔係好俾到反應…
如果條女係波大呢?
你到40歲都未結婚。一個女朋友都冇
你老竇老母就唔會再管你同乜嘢人拍拖
佢哋一心只係想抱孫
視乎屋企有咩資源留俾你
父母月入30萬 私樓 普通中產囉 主要想搵返個差唔多水平嘅女朋友
讀唔讀到書已經out晒,搵個基因好嘅女朋友先喺路,生女基因好可以做吓KOL,條件差小小可以做onlyfans,三大出嚟未必買到樓,不過基因好就一定有
大Jer
你女朋友幫你生仔咩
求其搵條女先

三大呢啲係結婚搵老婆既要求黎
而家呢個年代 三大只係同齡人既 top 25% (每年dse4萬人,三大應該收成9000人)仲有好多後門入
三大都冇 都唔會醒得去邊架啦
你預自己教返囉
真 我寧願揀個 3大 science / 水泡 / 乞食科既男/女朋友都唔會揀個 Poly讀physio / Rd 既人做我男/女朋友
大家一齊乞食好過俾人養
咁我認真講下
我覺得係睇成長環境而唔係基因
學歷同智商關係應該唔係咁絕對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞