屌個 微辣雜果冰 好撚煩

130 回覆
31 Like 6 Dislike
其實ching們係點樣學填詞好撚想學 但係無從入手
我通常跟王菀之學填詞
有填詞班
我有睇過 但係好撚貴囉
你心目中幾錢學費係合理?
我有睇過bsm嘅course,睇中佢之前係林夕做program director,而家好似係張楚翹,佢成個course都要15000左右。

但係冇睇過其他班
唔...
或者望下網上課程?
啱啱睇咗parkland,都叫合理嘅,60min 1對3-6 $190
而家考慮緊space短期課程定係parkland(如果報的話)
跟你作啲教會歌就仆街啦
陸生,收咗皮就認啦,唔好喺度緬懷過去
佢哋啲片睇都冇睇過,同你講都晒鳩氣
呢個post就講填詞嘅,要講就講吓你啲教會歌先
呢啲唔啱音嘅嘢都係唔好睇咁多
費事學壞手勢 好似你咁柒就唔好啦
我唔識填詞啫 廣東話都識嘅
伯樂的話楚翹出名教得好,最近仲有游思行加入做導師
佢地有分唔同程度嘅班,睇清楚係基礎定實戰班
另外仲有唔少填詞人有搞網上課程同實體短期工作坊
e.g. 曰云、雷暐樂
陳詠謙近年都有開班但唔知而家仲有冇
唔太建議space,不如睇多幾本歌詞書聽多啲歌改多啲詞練習多啲自學好過
有冇話邊個填詞人教得好
呢層好難定斷
我上面話楚翹出名教得好係基於佢教學經驗比較多
佢自己都係伯樂填詞系畢業,學生老師都做過,理應比較了解學習有咩難處從而對症下藥
其他人填詞資深但教填詞就比較新手
未必就等於差,甚至可能學到跳出框架嘅填詞新思維
好壞就真係要靠你自己去體驗
師資當然重要
但我覺得你自己嘅心態同悟性更加大影響
加油
Ching有讀過?
最近有冇咩班推薦
冇,冇錢,我自學
可以點樣自學?
填詞入門基礎知識網上大把教材
再不斷聽歌去分析賞析唔同詞人嘅作品再吸收
再不斷改詞練習
(據講林夕出版第一份歌詞之前自己私下已經改咗幾百首歌做練習)
填詞基本上同其他文字創作一樣
你識字就可以入門
依旋律填到對應聲調嘅字就叫啱音
可以正式開始
之後都係不斷磨練寫作同表達能力
其他填詞技巧都會喺練習過程慢慢摸索到
同埋要習慣喺日常生活中提煉靈感
由多觀察多感覺開始
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞