到底連登仔撐[曹操]/[劉備]?

18 回覆
20 Like 20 Dislike
曹操(魏武帝)
政治:奠定曹魏政權
軍事:滅群雄,統一北方
經濟:恢復生產:屯田制
外交:平三郡烏桓,分制南匈奴
人文:當才文豪,對酒當歌人生幾何?
選才:壓制豪門士族,任人唯才
品德:豪邁、奸詐、多次屠城

劉備(漢昭烈帝)
意志:出身貧寒,屢戰屢敗,一生未曾放棄。對抗曹操;匡扶漢室。
政治:建立蜀漢政權
選才:團隊大部分寒門、平民出身,任人唯才
歷史:三顧草廬、托孤諸葛亮,歷史美名
品德:教導劉禪 勿以惡小而為之 勿以善小而不為
真誠、寬厚,知人待士、攜民渡江、沒有屠城
邊鬼個同你講曹操壓制士族同劉備多用寒門?
三國志、易中天
曹操壓制氏族
其實魏蜀吳三國君主都有壓制士族提拔寒門嘅傾向
又黎二分法
兩個都憎/兩個都中意唔撚得
太平道

蒼天已死,黃天當道!
曹操既恢復經濟其實好初步下,屯田政策主要目的係供應軍需比自己,唔係恢復經濟。而且屯田制對屯田客頗為苛烈,歷史就有幾次由屯田客策劃既起義。再者曹操直到官渡時期都仲超缺糧,感覺屯田左咁耐成效存疑。

陳壽評曹操「鞭撻宇內」,一黎表揚佢軍事成就,二來就係暗貶佢任內頗多苛政。個人認為曹操係一個成功既軍閥頭子,但作為一國之主就差緊d。
任峻傳 "官渡之戰,太祖使峻典軍器糧運。賊數寇鈔絕糧道,乃使千乘為一部,十道方行,為複陳以營衞之,賊不敢近。"
好可能袁紹方已經成功毀壞咗唔少糧食

而且古代運糧本身就係一件難事
大部份糧食係到達之前已經俾運糧部隊消耗咗 仲有損毀 掉失等等
之前睇過 有一半糧到已經好好
大耳賊擺國舅睇住二哥都知咩事啦
劉備手下好多都係大族啦

劉備年少時可以跟盧植讀書都唔會差得佢邊啦
我撐張角
我投劉備
香港明明係吳地
點解要撐魏/蜀?
大魏吳王-孫仲謀
曹操 劉備 孫策 皆有英雄氣魄,如果孫策冇死,曹操未必可以取得北方。
壓制士族唔係主要係曹丕咩,曹操都係依傍穎川士族(荀氏陳氏),係曹丕要提拔自己勢力先升啲無背景人士(鄧艾)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞