iPhone 15 oled mon pwm調光傷眼?

21 回覆
13 Like 7 Dislike
我由8plus轉15用咗個幾星期,望住個mon嗰陣明顯feel到眼攰同唔舒服,有冇人有同樣情況
用家問題
正常 有啲人會敏感啲
啱啱轉iPhone X嗰陣對眼痛到仆街又攰又頭暈

而家慣咗冇咁勁
大部分手機OLED mon都係咁
一係買se
好彩用LCD 對眼無事

呢d 睇個人體質
有D巴打話無事
物競天擇
適應唔到就等過身

Btw呢句係邊位偉大嘅高官講架?
但慣咗唔代表對身體影響少咗
身體一樣會跟住佢flicker去response
唔舒服咪較 降低白點值 囉
我之前都會 啱啱由iPhone 8 Plus轉去iPhone XS嘅時候望10分鐘電話已經會feel到頭暈之後被迫用返iphone 8 plus

後尾由iPhone 12開始,呢個現象就好似冇再出現過, iPhone 15 pro max都冇呢個情況出現
教吓你
去設定- 輔助使用-顯示與文字大小-降低白點值
Set30-50 %
跟住螢幕亮度校光啲
會好啲,唔使多謝我
iphone 12 高亮度係類dc 調光
用得耐都會眼壓高

iPhone13 - 15都係閃到仆街
快的賣左佢,救得一個得一個。
買抗藍光mon貼
有啲用
室外會唔會暗到仆街
我都係,降白點值長期set 4-50%光,一開頭以為自己係咪有病,之後發現係iphone隻mon問題,明明都好大件事,好多人有影響,但去到15仲係依隻mon,我diu
我都係望LCD 同AMOLED都冇問題,一望OLED就頭暈,眼痛,標眼水
Iphone 好少少 一路都係480hz
Samsung 係240hz
係得中國機係有1,2000 hz 既中國製mon
除咗校光啲 盡量唔好低過一半
仲可以離遠啲睇, 大約15cm 到就幾乎同LCD無分別
賣咁貴都用pwm Apple真係cheap到cls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞