股票記錄excel 點計平均成本價

22 回覆
1 Like 10 Dislike
話說想整個excel 開始記錄底 自己既股票買賣記錄
但去到計平均成本價有D 問題.... 想請教下各方巴打

情況:

咁因為我買入合共係 110股, 但係我只賣出 80 股, 仲有30股係度, 如果我想計返 平均成本價

我係應該咁?
方法1

1. 平均買入價 = 買入總額 / 買入總數量 = $161.82/股
2. 平均賣出價 = 賣出總額 / 賣出總數量 = $175/股
所以:
3. 已實現賺損 = 賣出數量 x (平均賣出價 -平均買入價) = $1054.40
4. 未實現賺損 = 持有數量 x (現價 - 平均買入價) = $470.10

定係 方法2

1. 當2023-09-06 當中80股已賣出晒, 所以已實現賺損 = $1,200
2. 未賣既 30股 買入總額 = $5,000.00, 所以平均買入價 = $5000 / 30股 = $166.67/股

其實本身好亂下, 但打完上面d 野請教各巴打後好似清楚左, 應該係 方法1岩既, 因為方法2我放係買入價 $160 or $180, 都會有唔同結果, 但係打完一輪, 都請教下巴打們咁諗是咪岩先

麻煩晒各位巴打
自己決定
use existing apps in the market to this shit for you
my god, modern problems require modern solutions.
洗唔洗比資產增值稅
唔洗就冇所謂
有時分開幾間咁買
所以有D 煩
夠你個濕鳩excel連平均成本法都計唔到煩?
整完未計到lo
會計上常見係揀 first in, first out (FIFO) 或 last in, first out (LIFO)
你第二個計法係FIFO
而你第一個計法就當每次賣,都按比例喺每筆買單之中抽一部分賣
咁要留意計每次賣股時,唔好計埋未來先出現嘅買單
唔該晒巴打

因為我而家係想知道 其實我每隻股票 去到咩位就真係會 有損失
所以而家諗住用第一種計法 試下先

其實2種計法邊種常見同合理D ?
其實係睇你用咩計法,股票行通常會咁計:

賣左80@175 ---->你個倉仲有20@160 + 10@180,realise 賺左 15*80 = 1200

當你現價175計,未realise 條數係 15*20 + 10*-5 = 250

175 減8.3 你就要開始蝕錢
Broker多數預設用FIFO
1啦

fifo好似係老美會計野
用 jstock / gnucash 啦
簡單數學都要問。。
好有養分, thx
建議計埋買賣手續費,如果想做股票記錄,因為都好多下
用邊間行呀

既然你個10股都係另一間買
仲溝返埋做乜

如果五年之後再買賣
咪又要搵返人生第一次買股條數黎計?
好得閒咩
你敢唔敢講隻existing apps 一定keep住 maintain 唔會收檔先 我就唔敢講啦
所以我app同excel就一齊用
用FUTU, TRADE完睇總資產有冇多到咪知. 2023年仲EXCEL 倉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞