中国人在日狂開台灣料理店 日本人3招分辨真正台灣人

158 回覆
464 Like 9 Dislike
我好撚鍾意香港一樣
矢板明夫响中國出世,中國長大,中國讀書,又算唔算扮唔係中國人?
佢自己都兩個字
叫雞一個針痕就分到啦
本地人原來唔食外國菜
咕嚕肉
麻婆豆腐
宮保雞丁
外國人眼中,尤其日本人眼中頭三名最有代表性嘅中國菜式

搭多味 珍珠奶茶,同到傳統日本代表刨冰並列,真係台灣之光
咁香港人點算
兩字名是大陸人

已犯鏡安法
我留意到佢哋鍾意食嘅中華料理都係多汁,一定有個芡

諗起呢個,五星酒店蒸魚都蒸到咁
麻婆豆腐濃味多汁又係好難難食嘅,少D中伏所以覺得好食

我都想試吓睇下有咩分別
港式同四川都有少少唔同
真,香港啲日本餐廳唔通又真係日本人開咩,食都係食啲野啫,又唔係食個老闆
如果去日本,有邊間中華料理屌得過?
日式麻婆豆腐用豆瓣醬炒,偏甜冇咁辣
川式用好多椒同紅油,又辣又油
大陸人管理好求其
佢哋都係開間嘢儲分移民

得好少人認真經營

仲有佢哋買咁多舖,好多時都係一班人夾錢做股東,霸個market share+齊齊移民

歐洲都玩咗好多年,而家先有人留意到日本姐
香港又係咁
泰國又係咁
加拿大又係咁
邊到有得避啫
其實全部個底都係豆瓣醬

但係港式用嘅豆瓣醬無咁鹹無咁辣,亦好難買到大陸嗰D陳年豆瓣醬,另外加咗蠔油

日本豆瓣醬我買過嚟食,係甜好多淡好多
中菜呢啲野建議你留港食,酒店中餐廳好多都唔錯
中間個字其實要跟族譜改,不過啲族譜大部分都畀紅衛兵燒哂,未燒果啲扮燒左,所以因為咁改一個單字算卦。另外大陸仲有一隻鍾意用疊字:娃娃、菲菲咁,熊貓名黎
噏咩
我就係想試日式中華料理
正宗港式麻婆豆腐有啲似魚香茄子,有浸鹹香,可能落咗蠔油、紹酒同蝦米爆香個醬先

不過近十年好難食到了,2010年打後啲餐廳大排檔炒法都愈來愈跟川式或湘式果種麻辣
咁如果有日本關西人黎香港賣關東煮咁算唔算詐騙罪
但見你華人樣就一定要認做中国人
兩個字名字的是中國人
姜逼 (架仔認證天龍人
齊秦 齊豫 蘇芮 江蕙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞