[十月新番]位於戀愛光譜極端的我們

526 回覆
20 Like 12 Dislike
由 長岡マキ子 所著、magako 擔任插畫,並改編成電視動畫的輕小說作品《位於戀愛光譜極端的我們》(台灣角川代理出版),官方釋出了動畫前導宣傳影片。

https://youtu.be/5pzAENiLIZI?si=_iIOhNh_ze4uREpQ

「我、我喜歡妳!」「咦……稀飯泥?」。充滿邊緣人氣質的高中生,加島龍斗因為玩懲罰遊戲而向位於校園階級金字塔最上層,也是他所愛慕的白河月愛告白。卻得到「嗯,反正人家現在也是單身」的意外回答而與她開始交往。龍斗又是尾隨月愛偷聽型男足球社員對她告白,又是被剛開始交往的月愛帶到她的房間……無論是身邊朋友或興趣嗜好都大相逕庭的兩人,每天過著對彼此間的差異感到驚訝,且接納對方的日子,接著……兩人獲得成長,逐漸心意相通。凡讀過必感暖心的愛情故事,就此開始!

STAFF
原作:長岡マキ子(ファンタジア文庫『経験済みなキミと、経験ゼロなオレが、お付き合いする話。』/KADOKAWA刊)
角色原案:magako
監督:大庭秀昭
系列構成:福田裕子
角色設定:伊藤陽祐
動畫製作:ENGI

CAST
加島龍斗:花江夏樹
白河月愛:大西沙織

星期五晚開播
有無連登仔有睇
大西
純愛bitch
小說黨等咗呢日好耐
有睇小說
第一集都ok
冇慘遭動畫化
女主係有人表白就會同意然後當日就扑野既臭雞?
要係單身先得
呢個名真係好有文化 同個日文書名層次差好遠
死臭雞
我同意 中文名改得幾好
不過作為一本輕小說 應該原名比較吸引到讀者
太文藝feel啲人根本唔會拎上手睇
因為套野唔係sell文藝
btw我中意宜家個譯名多d
起碼講出黎以為係有深度動畫
女主咁專一
次次比男人飛
咁都臭雞
係雄性生物都屌得
唔係臭雞係咩
中出即飛
非處,雞!
比個名水左黎睇
翻譯條友咁有墨水
大西叫你同佢做
有無人可以簡單講講呢套「位於戀愛光譜極端的我們」原作係點?
之後嘅發展係值得睇? 純愛作品?

因為咁啱有啲時間,可以追睇多一套動畫,
睇簡介嗰陣,都大概預咗自己唔會代入到男主角呢啲想法,
不過我一向代入嚟睇,抽離去睇都可以。(當然,前者會睇得投入啲。)
我見女主角畫得幾靚,人設有啲特色,就試下睇,
睇完第一集覺得唔錯,可以再睇落去。
你條女喺雞 免費公廁
有大西先睇
睇完第一集之後覺得男主有少少噁心係咪正常
公廁與處男
正常都屌完先慢慢陪養感情
一定中出咗先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞