29歲 已經無返全職兩年 躺平

427 回覆
2941 Like 93 Dislike
如果諗住一丁友過世就無問題
港女咁臭串媾唔起
有父幹
就算月薪一萬已經掂過好撚多人啦
我地兩個都冇家底

知道老公以前好唔容易
而家可以嘅咪由得佢輕鬆啲
有咩吸引我我諗係佢擁有幾多都會俾哂我?
佢對我好上心,我講過嘅嘢通常都會記得
感受到我喺佢心目中好高位置,係唯一
其實我唔覺得我有咩付出,有福同享 有難同當,兩夫妻本來就應該係咁
各自做自己擅長嘅嘢,我搵錢多啲咪我去搵錢,冇話男定女做邊樣先啱
竟然咁多人負評你
睇嚟好多不求上進嘅人
亦抑或仲係學生多?!
而家連登得返呢啲諗法嘅人都幾可悲
冇諗過再將父幹嘅錢滾大
而係咁樣躺平⋯咩料
佢可以全職做地盤
但我唔想佢咁辛苦,又唔係等佢份糧開飯,何必咁辛苦呢?
完全唔返工佢個人好鬱悶,返pt 佢有啲寄託仲好啲
我唔係能幹,係知足咋,錢永遠搵唔哂,夠用就得啦,唔使無止境咁追求
擺銀行做定期買美債已經可以將錢滾大啦
你話0息時代印公仔紙就話姐
睇正評數就知連登聚集開d乜人
根本就係咁
除非你好撚叻做醫生做律師做警察
唔係返長工根本辛苦自己
你其他朋友個個搵三,四萬 你仲搵緊1萬
佢唔開心
可惜唔 足以 幫佢溝女
跟住d親戚朋友開始睇你唔起
呢個世界好現實
其他人都你睇你搵幾錢判斷你既價值
當然你100%唔介意別人既眼光的確可以躺平 直接唔返工仲爽
係滾到咁大
po主就唔會咁講嘢啦
識得做生意/識投資嘅話
有唔少不動產+流動資金啦
負評嗰啲好明顯冇錢但又想躺平
做嘢其實唔係為壓力,係為咗你有更大嘅賺錢能力,同埋更大嘅資產管理配置能力,如果到時你結咗婚有仔女,支出加大,收入冇增加,但係本身只係識打垃圾工,你就唔會應付到家庭發展,因為你而家打垃圾工,收入同埋人物都會增加,當你屋企樓10,000,000俾你洗好味,本身都冇知識,到時一個月支出100,000你頂到幾耐?
Po主起底就知假膠
死老屎忽依家2023年仲有人結婚生仔架咩
社會需要你呢種人
錯,香港社會好需要做下欄工既人
太多青年躺平好傷害社會發展
佢有做下part time 搵萬零啊
有返工唔算躺平 係搵得少啲啫
但做part time又多返自己時間 睇你點衡量
我覺得最緊要係你10年20年後睇返
而家呢段人生黃金期 你會唔會後悔
如果你呢刻已經覺得將來會
咁你最好而家就停止
社會發展關我撚事
我指社會唔樂見你呢種人
有無諗過拍YouTube分享生活
好似三和大神咁

有人折墮到連中文字都唔識多隻 5p撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞