今時今日「信報」,仲無聊過Yahoo新聞。

58 回覆
21 Like 5 Dislike
2023年10月3日既「時事評論」如下:

南海主權之爭催化陣營對峙
社評 | 社評

施政報告前夕 特首另有重任北上
余錦賢 | 香港脈搏

資本流聚與香港的過去、現在和未來
鄭宏泰 陸觀豪

「香港回來了」的欣慰、依託和期待
屠海鳴 | 維港鐘鳴

香港夜市政策
胡恩威

善用大數據 提升服務質素與效率
謝偉銓 | 銓研傳言

港英能留下玫瑰園,難道我們不敢想有一個「大香港」?
劉瀾昌

繩之以法
白丁 | 政所謂…

睇標題都知道係由亂而治式文章。想打飛機既話,文匯大公免費有得睇,做乜野要畀錢睇信報?
財經報嚟,五毛狗
你讀得書少我唔怪你

建議你問下中學老師,2019年前既信報社評係咩風格先
2019前,我覺得信報係全香港咁多份報媒之中,公信力最高。
林行止都收埋皮,社評果邊仲可以有咩睇,過財經版睇高天祐仲好啦
林行止收皮唔代表無其他人有能力寫到有見地既社評
李生使左5億買見玩具,幾年貨仔就爛左
公道講,李生買信報後,有一段時間仲正正常常
係某法生效、加上大半個民主派被捕
之後個社論、評論版就無野好睇,近一年全部都係一言堂
有能力寫的人仲有好多,問題係佢敢唔敢寫? 編輯敢唔敢登?

雖然咁,我都仍然覺得信報同明報算係依家呢個世代之中...........最冇咁沉淪的2份啦。
香港所有傳媒都係咁
就算無宇宙大法,有能力既人都自己開批床、拍片搵真銀。都唔使畀傳媒(中間人)抽水。
林行止都唔敢寫啦
又得佢大公化
執7左佢就算
只想搵錢果堆人咪係咁。
但我相信其實有另一啲人係想多啲觀眾聽到佢地表達意見,patreon係好難reach到咁多人。
我諗香港地得老細先會「想多D觀眾,而唔志在搵錢」

例如:施永青、何柱國、林行止、

大部份都係想搵錢既多:

例如:陶傑、馮致政、沈旭輝、蕭若元、黃郁文、全部財演
信報無信 明報不明 蘋果爛咗 亞洲早晨
冇林行止已經等同摺
我相信都仲有少數有心人,例如劉進圖。不過依家其實都唔容許佢地表達意見。
專欄版有一大棚人供稿幾十年, 但2019後都變得可有可無
依家連學生都知報刊冇用, 做閱讀報告純為功課, 懶的老師甚至教埋佢地點寫
你講起副刊專欄,而家好多老人健康、飲飲食食、飯局。真係隨手Google都有既資訊,我都唔明點解佢有面目賣畀讀者。

出版日: 2023年10月3日

反諷名著《水滸傳》
占飛 | 忽然文化

虛構和歷史敍事
占飛 | 忽然文化

AI改卷一定要得
余家強 | 後不變期

照顧者的痛苦
陳仲謀醫生 | 身心掃描

秋吃山藥養生
李思齊教授、研究員文芊 | 中藥世家

肺靜脈阻隔術治重症患者
馮永康醫生 | 心臟科

三星堆面具如外星來客 考古學家冉宏林細說緣由
張綺霞 | 訪談錄

法越風味 香料銷魂
區佩嫦 | 星級餐廳

成都經典國宴
Walter Kei | 食家講場

契約
馬揮 | 人云我云

「報復式」過節
陳兆祥 | 視線所及

偏偏喜歡陳百強
畢雙雙 | 畢如一見

藍綠相沖
陳頌紅 | 麗都美識

嘆人生、不如意事,十常八九。 ──辛棄疾《賀新郎.用前韻再賦》

到最高法院晚宴(上)
毛羨寧 | 盡付笑談

崩沙腩
翔名生 | 非一般翔

愛你不因為你贏
徐詠璇 | 琉璃火

愛情地圖
孜然 | 思覺字療

外國女生特別圓?
直子 | 兩個墟
「香港回來了」的欣慰、依託和期待 幾好笑
10月1日晚,停了五年的煙花滙演再次閃耀維港上空,璀璨的煙花,釋放出市民心中萬般喜悅,也向世人展示風采依舊、活力四射的香港,那個人們熟悉的香港又回來了! 在10月1日上午舉行的慶祝中華人民共和國成立74周年酒會上,行政長官李家超在致詞中表示,香港人見過風浪,更經得起考驗。香港人「有橋」、「食腦」,懂...

(節錄)全文共 2997 字

打飛機打到3000字,好厲害架!
SCMP重叫多外國讀者,中文報基本已廢
胡恩威吹水怪
胡恩威呢個名……

諗起亞視
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞