逾50%專業人士計劃離開香港 16%想愈快離開愈好

117 回覆
180 Like 4 Dislike
我都想發達 愈快愈好
唔講政治,香港嘅環境純粹係一個搵錢地方,係英國爽好多

專業人士唔供樓,大部份都有能力35-50歲財務自由

留得喺香港

一係為咗錢,
一係為咗陪屋企人,
一係為咗陪女
樓價平一半又點 人工唔止少一半喎
你私人執業咪好搵囉
香港做公營工作量係一個人打兩份工添
而家呢班垃圾可以諗到啲咩出嚟吖
最緊要有油水
你估個個磚業人士最近先買樓?
佢地一早入貨, 甚至供完, 而家只係賺少左咋
英國工作量一樣唔輕鬆
唔講私家,香港係公立做人工都屌打英國
咁多個專業隨時醫生走得最少 我係醫院入面做 未見過後生嘅醫生辭職 走果啲全部都係接近退休年齡
你私人執業咪好搵囉
香港做公營工作量係一個人打兩份工添
英國工作量一樣唔輕鬆
唔講私家,香港係公立做人工都屌打英國
咁多個專業隨時醫生走得最少 我係醫院入面做 未見過後生嘅醫生辭職移民 走果啲全部都係接近退休年齡
如何靠一個留言睇到一個人既見識圈子背景
恥笑佢地走咗無得拎消費券
做開倉個班反而拎住幾千萬去嘆世界
低能

制度死嘅,skill set 先係生嘅
Due diligence/valuation/credit rating/risk management/compliance/AML/ALM全世界都係嗰啲野
審計制度喺香港做你估淨係做HK GAAP咩
大把MNC都要報埋母企US GAAP IFRS Basel III等等
同埋你估制度唔會變咩
呢幾年保險個報數制度都同前幾年唔同哂啦

你呢啲mindset建議永居香港
證明條友唔係專業人士囉
31%受詐者選擇「工作保障」
夜市咁多人,邊有人走,fake news
其他唔敢講
審計基本上係一樣
全世界都係跟果d standard 行
醫生稅後如果只跌50%我諗有半間醫院嘅醫生衝去移民
10年exp HA醫生已大概asso consultant pretax年薪~2m
英國pretax唔知有冇£60-70k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞