【十月新番】鴨乃橋論的禁忌推理

44 回覆
3 Like 1 Dislike
都都都,蜘蛛俠
十月新番嚟講袋套都幾冇人氣
無女 無波 得兩條仔

係咁啦

之後出差婆又樣衰
條仔幾好睇
利申腐女

但係偵探配警員真係好老土既設定
唔知個作者係咪想觀眾都估埋一份
第一集一擊即中有種當觀景眾弱智既feel
第二集有啲…..勉強?係估到既但係太…on9?
第三四集,犯人動機不明顯,但殺人手法同佈局簡直牽強
套野個賣點係咩
今集個開場好搞笑
又係要撥頭髮既偵探
巫師裝jm9
個ed繃帶女終於出場
咁笨拙居然係 surgeon咁都算反差萌
屌你老味死亡筆記咩寫個字就殺死人
仲以為係啲咩做完劇烈運動之後扮暈低俾人搓心口會死原來係咁簡單

鴨乃唔信超能力但佢自己咪有囉
佢今集勁好笑
差啲害死都都叫繃帶用腦科學救鴨子得唔得

哦哦哦都都係咪約鴨子去睇流星雨
好想不死少女有第二季
呢套嘢我睇睇吓開始唔係為咗睇推理
係咪正常反應嚟
睇下你係咪有腐屬性
諗緊好唔好試吓推理
但係上幾話啲鳩推搞到我唔係好期待解答
想直接睇鴨都搞基算難得依兩集有基情既花火

員工+6名客人:
老闆,女廚,鴨,都,老師,柒頭,女星,死者

欣賞流星月時唔會用到望遠鏡,因為要用低倍境
拉動把手後會開窗並轉動
天文房係推門,閂門後會隔音(女廚+老闆知)

有流星雨時見到天窗開左&轉
聽到槍聲後全體跑到天文房(女廚最後)
都都第一個掂到門但開唔到(但佢拉門
老師第二,唔見佢有推門
隨後三男撞門入

天文室內一地玻璃碎,燈泡全破,燈制開關冇用
死者係從背後被精準射中心臟
鴨冇著鞋

疑問:
點解要打爆晒啲燈
掩飾啲乜嘢?
一地玻璃碎係為咗啲乜嘢?
點解要拉動把手

懷疑全員犯罪
假密室假證供
鎖匙唔係得一把
天文房非第一案發現場
暫時最合理係鴨瞓緊覺被死者整暈所以冇著鞋
死者搬鴨入間房然後自殺
玻璃碎用嚟證明鴨冇殺到人
可能死者想逼鴨克服陰影或者想幫佢手翻案
上面打漏左

得女廚同老闆知鴨會食糖(唔排除柒頭都知)
老闆知鴨會食飽係天台玩hula hoop
老闆話主鎖匙得一把
老闆同女廚交談後
門一打開 女廚就拎左電筒過嚟(非常可疑
柒頭話死者拎相機(得佢一個講)

懷疑鴨被落藥,食完藥再劇烈運動上腦快啲
首先懷疑女廚同老闆
第二懷疑全員犯罪
動機不明
可能係全員係十年前既死者親屬,可能係為查案,為報牛

熄燈一定係為左隱瞞某啲野
唔見屍體流血到地面
都都冇摸到屍體唔知老師驗屍報告可唔可信

懷疑天文室非案發第一現場

拉動把手係為左比人發現死者?(因為會有聲?)但冇必要?為左不在場證明?限定時間?機關?

如天文室係第一案發現場
因鴨冇記憶所以鴨必定係比人搬入去
情境:
1. 死者清醒進入天文室 (未知原因)跟住被殺
2. 死者比人搬入天文室,再係佢昏迷期間槍殺佢
3. 進入後昏迷再殺
4. 搬入清醒再殺

密室真偽:
睇度門係內外鎖定單邊鎖,單邊係內鎖定外鎖,係咪一定要用鎖匙鎖
鎖匙係咪真係得一把
有冇機關係咪自動鎖電鎖
係咪真係冇梯 爬係望遠鏡跳窗得唔得
以上冇解既當非密室,任意合理附合物證既手法都成立
如自殺死必定有機關
否則無法係背後射殺

如果關超能力事 就算啦
可能死者自爆係十年前既兇手 鴨鴨解鎖新能力由細到大愛查案既鴨鴨其實一直心理變態,五年前1v7既時候太危險所以第二人格覺醒 依加1v1 係幽閉環境直面危險時又爆seed 上bluff神槍手射爆死者

可能睡覺時被催眠封印左既ptsd闇之人格 解放輕功打爆晒啲燈再射殺死者

而都都就係佢生命中既光!
哇屌咁撚玄巧既我依套當睇bl算
BL畫風你想佢有咩賣點
不死少女好睇好多
有打鬥,有搞笑,有劇情
啲女又靚

我都想不死少女出第二季呀,想睇師傅

利申:已棄鴨乃呢套
又關 神探 福爾摩斯 同 犯罪王 莫里亞蒂 事
但係佢係Sherlock Holmes同moriarty嘅後代幾有新意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞