小紅書瘋傳百元窮遊香港攻略 近兩萬人收藏:即日來回 自攜食物 免費行博物館 徒步上飛鵝山「煙花秘境」

387 回覆
369 Like 42 Dislike
知唔知咩叫尊嚴
真係世界毒瘤
唔俾錢由得你但唔該帶走返啲垃圾啦
轉個手係度偷埋野仲賺埋
我今日係佐敦見到班大陸遊客唔用支付寶入閘,個個買張小童飛入閘。
屙屎都開住度門講咩尊嚴
無錢就無錢啦
呢班唔係港燦
呢個係d尊貴高官 老細成日開口埋口講嘅米飯班主同衣食父母,同北上港燦點比
香港班乞兒咪仲癲
《人民日報》海外版官方微博「俠客島」發表評論,指這種新聞發生在香港回歸祖國25年多後、香港局勢由亂轉治已3年的2023年,尤為震驚。不過,文章認為國泰不能代表香港,香港正日益重視普通話,崇拜英語而看不起普通話的逆流,勢必將湮滅於歷史大潮。
文章批評國泰母公司有英資背景,其公司文化似乎保留某種崇拜洋人、看不起內地人的乖戾情緒和莫名優越感,強調內地遊客是香港服務業的衣食父母之一,內地發展也早已超出一些井底之蛙的眼界。

呢班橫睇掂睇都唔係咩衣食父母呀
小窮書
不如去旺角站乞食做深度遊算
大家覺得邊類型人影響大啲?

正:窮遊、文青純打卡、出入地方同香港人近似
負:暴發戶、廣東道買嘢、基本上你唔去旺區都唔會撞到
生意好
Thank you
搞返清楚係班支那人之前日日吹話自己黎消費係救緊緊香港經濟 而家先比人串
落黎做一日乞衣 定去旅行
依你嘅邏輯,咁云字一定唔係殘體啦
同埋都冇可能帶埋野食杯麵過去啦
但唔會叫人自己帶野食先
呢班垃閪圾趕鳩佢走啦,以後大陸閪出境要睇單據,以人頭計用少過兩萬一律罰款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞