intel粒Meteor Lake,有一大半都係台積電(TSMC)代工,點解唔索性比晒台積電整?

33 回覆
0 Like 7 Dislike
https://www.notebookcheck.net/fileadmin/Notebooks/News/_nc3/intel_meteor_lake_m_laptop.jpg

https://sm.pcmag.com/pcmag_au/photo/m/meteor-lak/meteor-lake-3d-hybrid-architecture_umx3.png

如果唔計只係用黎連接既中介層的話,IO DIE,SOC DIE ,GPU DIE 都係台積電代工既小晶片(Chiplet),面積超過7成

最特別既係台積電粒SOC DIE 仲有幾個LOW POWER E-CORE係入面,即係intel亦都已經將部份既CPU CORE交比台積電代工埋

如果係咁會唔會成粒比晒台積電整仲好D,成本仲低?

因為佢呢種矽中介既多晶片封裝成本都唔平,同埋縫合亦都有良率問題,未必一定比大晶片平

AMD用小晶片都係因為可以簡化產線,intel而家一粒U係分幾隻晶片,無啦啦整多幾舊魚出黎,成本有無降就唔知,但係生產線一定複雜左好多先

大家點睇?
無人睇
同股東交代我地間廠仲有做野
intel工藝 性能極限通常勁d
將慳電個part俾tsmc做
要性能優先個part自己做
利申9up
因為佢都係整晶片起家,
如果佢畀晒人做, 咁D投資者即刻898啦
就算成粒CPU畀晒tsmc 整
chiplet膠水黐埋一塊都會平過一大塊好多
內顯應該追到amd了
Chiplet嘅極致都係去Advancing package, 2.5/3D packaging,問題係INTC產能完全唔夠
因為佢仲覺得自己啲晶片底情可以追返上嚟。
因為佢仲覺得自己啲晶片製程可以追返上嚟。
佢自己本身都有產能,佢自己做一部份咁咪可以訂少啲台積電產能,唔洗同人爭崩頭
未必喎,佢呢隻封裝仲要特別開一間封裝廠
加埋點都平過一粒過,太大粒良率低,SRAM/analog 3nm scaling 縮唔到幾多,用先進製程亦會浪費
但係amd 果邊 mobile u 都係成粒黎,台積電自己本身都有矽中介多晶片封裝
依粒又話AI控電
Cpu Gpu ram 分開
GPU 效能X2
好似好勁咁
應該都係成本同時間會比較有優勢
先會咁決定
btw 依家開始晶片性能提升,重心會漸漸傾向封裝
次次都講勁,一陣出測試又講成百度又要自動降壓先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞