[Nursing-EN] 想問下讀仁安護士學校定法國醫院護士學校好?

14 回覆
1 Like 3 Dislike
如題, 想問下兩間護士學校 (讀EN 登記護士)邊間好d
學費方面就兩間差唔多

仁安個邊就交左$8000 留位費同雜費個d
1月開學, 有津貼~$6600@半年 (1個sem)

而St. Teresa(法國醫院) 就今日收到offer, 聽日要交留位費 $5000
9月開學, 津貼就~$18000@半年 (1 個sem)
佢本身自己有EN (登記護士)轉RN(註冊護士) programme 再讀返上去既機會好似大d (我諗)

但St. Teresa個校長今年轉左去仁安
唔知教學個d會唔會變

*津貼個d係上網睇, 實質唔太清楚
有無巴打絲打可以俾d意見我
依家唔係得養和先有津貼咩
法國醫院 for sure

但聽人講d patient多入去做body check
好似實際學/practise skill 既機會會小d
法國醫院on9

點解? 係nursing school差d 醫院service差?
法國醫院on9

點解? 係nursing school差d 醫院service差?

環境好 學得無咁辛苦

環境好 學得無咁辛苦

thanks, 你又係讀緊nurse?

環境好 學得無咁辛苦

thanks, 你又係讀緊nurse?

啊媽係法國醫院做過
我讀土木工程ga

唔好咁天真
私院都係咁,仁安法國一樣
個個入黎俾錢買服務
你覺得會俾你掂d 咩做d 咩?
到頭來咪就係做助理嘢,畢業咩撚都唔識囉
不過法國自己有conversion
已經係一個優勢
不過法國自己有conversion
已經係一個優勢

即係可以係法國nursing school讀埋RN?
絲打點做到有哂護士學校offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞