連登有冇management大師?

20 回覆
1 Like 7 Dislike
究竟Management嘅技巧係學唔得識?定係天生嘅?
睇緊 The Making of a Manager
冇所謂 management 技巧,得 management 經驗
有書睇
自己買啦
關於工作的9大謊言
https://www.books.com.tw/products/0010832091

呢本幾好睇,實證研究。
其中一點我覺得幾有趣係,佢話,做 management 應該每星期可以同每個手下 review 一下。
實證發現,如果做到呢樣野,下屬會更敬業,從而更有工作效率。
如果做唔到呢樣野,就係反映管理能力未夠去管咁多人。

---

書同相關知識唔係管理能力既充份條件。
但有一 d 相關概念,咁喺經驗中學習時可能更易見到現象中有價值既部分。
硬核晉升
https://book.douban.com/subject/34937467/

職場不在乎你是誰,職場在乎的是你有多硬派。 從臉書的實習生到管理幾百人的團隊,朱莉卓走了一條不尋常的晉升之路。 剛移民到美國時,茱莉卓對《星際大戰》《E.T.》一無所知,對「矽谷」也只是字面上的理解。 25歲的朱莉卓一躍成為臉書的產品經理,她盯著一長串的清單——從招聘到解僱,從發送郵件到組織會議,從產品到營銷——其中上千個待解決 的問題讓她感到焦慮和無所適從。 她開始思考自己的晉升,如何面對和解決這些難題。 如今,她管理臉書的團隊近10年,她帶領團隊設計的介面,讓超過20億人只要點擊他們手機上的藍色圖示就能使用。

她明白了其中最重要的一課:優秀的管理者是後天塑造的,而非天生的。 《硬核晉升》直擊上升期職場人的痛點,給上升期的職場人開了一個智慧清單:

如何化解危機而不是讓狀況升級。
如何降低認知偏差,列出自己的關鍵字清單。
如何合理並定期地給予「行為回饋」。
如何傾聽並與團隊成員溝通。
如何將團隊合作轉化為價值。

矽谷大為讚賞的經理人養成法,拆解4種晉升管理者類型,見招拆招:

學徒型:你經理管理的團隊正在不斷擴大,所以你被邀請當經理,這是團隊成長的一部分。
先驅型:你是新團體的創始成員,你現在對這個團隊的成長負責。
新老闆型:你來管理一個已經成立的團隊,不論是在你現有的組織內部或是在一個新的組織裡。
繼任型:你的經理決定要離職,你來接替他的位置。
High output management 呢本書好似都幾好
無話先天定後天,
睇多d,吸收經驗最重要!
manage一條team最緊要係條team既示氣唔可以低,
要guide住下面行既方向,
記住下面行錯唔係佢能力有問題,係你帶到佢錯哂方向!
同埋要多d溝通,佢唔係你心入面條蟲,
佢唔會知你下一步想點行,行錯左你怪佢既話,
只會比人覺得你將個責任推比下面!
重有唔好否定下面班細既諗既野一定係錯,
有能力既人睇野會睇到好遠,但睇唔到既人會以為佢做埋d白癡野,
到發生果陣先發現癡果個係自己就太遲!
佢講既野合理既咪記住,到將來發生果陣,
你起碼都有個方法去對應先!
重有要清楚知道你下屬既能力,安排佢做一d合適既野,
同埋你既EQ要高,我見過有d manager少少野都屌哂鬼,
咁樣一黎唔會有人肯用心幫你做野,
係咪都會比你鬧,咁我不如做少d重好啦?
其次比人睇到你幾唔適合做management呢個位!
基本上條team融合你先會run得順同埋得心應手!
知,你是想問如何走法律漏洞無賠償炒人?或者如何乜嘢都冇做的情況下,完成高大上的ppt高層匯報?
唔係啦
多謝分享
有冇邊本推薦?
即係只可以靠實戰去學?
留名學野
靠經驗,management 係 practical 嘢,唔係讀出嚟
多謝分享
其實重有好多要靠你自己吸收,
不過最緊要係條team既人要融洽同開心,
唔係要佢地表面上既開心,係要佢地心底入面既開心,
笑係人都識扮出黎,內心既笑係好難既事,
條team既人開心做野同唔開心去做野,
你會睇到好大既分別!
重有既係千祈唔好比辦公室政治係自己team度出現,
自己打自己既話你幾努力都好,條team都一定散!
重有做management一定唔可以唱衰自己條team任何一個人,
你可能會話邊會有管理層咁做,但我真係見過有人狂數自己既下屬,
什至將一件明明個道理係人地度,但唱到係佢錯佢有問題,
將一件好少既事,唱到害死間公司咁樣出warning等等!
重有好多講唔哂,加油吧
manage 咩先,不過真係每個地方嘅風氣又唔同,每個人嘅權力性格又唔同,都係做落自己慢慢發掘,或者問同事請教吓最好
跟連登仔學管理,你條team 應該好快收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞