想問下而家日版iphone影相有聲問題係咪已經冇左啦?thx

21 回覆
3 Like 11 Dislike
想問下而家日版iphone影相有聲問題係咪已經冇左啦,上網睇見人講如果係日本用都仲會有快門聲音,但如果係日本以外較靜音使用,可以冇左快門聲音
想問有冇人都有用過日版iphone,知唔知係咪真係已經解決到呢?
如果真係日本以外使用,可以解決靜音問題真係唔錯
另外仲想問下日本版仲有冇鎖機問題呢?同埋如果買淨機有冇邊d門市推介呢?
thx
唔知

利申:日版 用緊
海外用,日版影相冇聲
Yodobashi, Big Camera 可退稅
Apple Store 唔得
仲想偷拍!?
想問下日版係咪單sim+esim版?
yes
跟sim卡,日本卡就邊度都有聲
唔係,你出左國,就算繼續用日本sim,校靜音都係冇聲。唔知佢實際點identify,可能係base on啲發射站位置。
係,日本用eSIM,實體就放張CSL,幾方便
以前我加拿大買嗰部iPhone 8 Plus喺日本用日本SIM唔會,新機唔肯定 ,不過應該好多人答到你。
喺日本用加拿大版14ProMax CSL漫遊係冇聲
插本地SoftBank打到電話嘅電話卡影相都係冇聲
睇嚟係機model嘅問題多過辨認你張sim卡or地點
成個AV電影業俾你搞彎晒!
咁比較複雜,我聽日返到去落機,即管試下disable張日本eSIM但繼續enable張CSL 實體SIM試下

而家我其實係用緊docomo roam緊,喺香港影相用靜音係冇聲
測試結果:iPhone 14 Plus
我off哂兩張SIM,熄左location service,熄埋Bluetooth/WiFi,開左flight mode,一出customs,乜都未轉返,check左係靜音setting就試下影。

一影已經有shutter聲
有一個可能性係,我location service係到左東京上空盤旋先記得停,唔知係咪嗰下已經detect到

當時其他嘢都係全關
應該係gps location
我用過日版機係香港reset部機,乜都唔開唔login都有聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞