許家印有咁多錢,有閪用咩,下半世都要喺監獄渡過,SOHO中國潘石屹和張欣夫婦就醒好多

47 回覆
19 Like 1 Dislike
移民咗去美國
勝咗唔賺到太盡
中国啲有錢人,係靠運,唔係有真本事的
黨給你才是你的,黨說不是你的就不是你的
中國前二十大富豪人人自危
你都要有鐵石心腸唔理班家人親戚
你一早一定有人搞佢哋
佢都係手套嚟啫
潘石屹個仔都去咗英國,仲俾中國通緝緊
馬雲馬化騰都係手套
佢同誠哥同時間走
都係2013開始
呢兩條友真係醒呀果陣仲用410去狂派特別息 去美國買物業
blackstone 執番身彩, 明明送錢比支那, 最後竟然唔批
呢兩個有無被沒收護照都唔知
最後個步賣盤比官方stop左 唔係可以走更多不過已經夠食
支那唔興沒收的
佢地興即場幫你剪
中國地產商最醒呢兩公婆, 識得賺識得收, 無賺盡執返一身彩,其他等執笠或者等死
好記得果陣youtuber中港台都笑佢地. 仲有個系列講佢地從成功走向失敗

稍微了解左下就知道youtuber果然係youtuber
比起其他土豪地產商,呢兩公婆都係外國讀書做 ibanker返大陸發展 一步一步咁黎
走唔切算運定本事
好似真係無乜邊個走得甩
響大陸拎住一千億都不及出面拎住十億
白手套黎架炸,你估真係自己話得事咩

睇黑社會2啦岸鳩
據彭博報道,SOHO中國(410)創辦人潘石屹夫婦,在內房陷入寒冬之前,已將大部份資產轉移到美國紐約,並低調成立家族辦公室Seven Valleys,以從事全球房地產投資業務。

投資紐約黃金地段 料值39億

報道指出,潘石屹夫婦的家族辦公室最大兩項投資,分別是位於第五大道(Fifth Avenue)通用汽車大廈(General Motors Building)及曼哈頓中城的公園大道廣場(Park Avenue Plaza)。而在內房步入寒冬後,上述兩項投資約值5億美元(約值39億港元),已與潘石屹夫婦目前所持SOHO中國股份價值相若。

值得留意的是,SOHO中國於今年9月發通告公佈,潘石屹夫婦分別辭去董事會主席及行政總裁等職務,以專注於支持藝術和慈善事業。報道又指,潘石屹夫婦是一個好好的「走資」案例,當中五部曲包括:在中國建立成功的企業;在全球交易所上市;支付數十億美元股息;在海外設立家族辦公室,以及購入外國房地產。

由於潘石屹夫婦相關海外資產相對受到保護,而且不用像其他中國富豪般,受內地政府收緊對行業監管,令財富大幅蒸發。

轉做慈善符「共同富裕」方向

此外,報道引述四名知情人士指出,成功「拯救」潘石屹夫婦財富的原因,是他們選擇在港上市而非內地,資金可自由流出香港並用於在國外購買資產。知情人士指,SOHO支付的大部份款項,均用於美國的房地產交易,大部份交易於2015年至2017年間,包括特別股息和資本回報。

彭博又引述哈佛商學院教授Geoffrey Jones表示,他們的退出是「異常地優雅」(unusually elegant),雖然已轉移大部份財富,但兩人繼續從事慈善事業,與中國國家主席習近平提倡「共同富裕」的方向吻合,相信不太可能面臨報復。
睇到許家印處境就諗起洗米華,都係傻閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞