彈琴冇感情

30 回覆
3 Like 1 Dislike
仲有romantic period嘅野 tempo rubato 唔可以太predictable, 會容易悶俾人話冇感情
lm
你老師無同你講你彈琴會dun 音?

唔好踩padel, 然後用你最能夠連住d音既去彈。

踩padel,唔係俾你連音。佢只係延長你落鍵既音色。 音色硬,你踩到2046 都唔會轉聲。

用Op10 no3做例
分手練一練。 右手要連加音色要帶上去。 你坐低哂d音。 好似切菜。
如果改善唔到就去聽rubinstein彈。 佢落鍵好一粒粒但句子同大方向係世界級。 我唔鐘意但你參考佢彈會對你彈老蕭有幫助。 因為你彈比較似佢。

最後換老師。 點會有老師一句你無感情就算。
簡單黎講得幾樣野
音色 速度 dynamics rubato
練琴之前分析下每一句點做齊上面四樣野
然後句子同句子間上面四樣野有咩關係
段與段之間又有咩關係
所有客觀講既dynamics, rubato, 音色, pedal,都係死既,最主要係想像力。係要想像到音樂個時表達既情緒,色情,景色,氣氛。你就會用以上既技巧去達表達既效果。

單純講邊度快d慢d大聲d細聲d連d跳d等,係下乘。

之於個音樂表達緊咩,就要做功課研究個作品既背景,作曲家生平等,甚至個期既歷史,越知得多,越了解,個想像越清晰。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞