鄧成波家族沽油麻地酒店 作價5.6億 持貨5年蝕5.4億

143 回覆
106 Like 4 Dislike
蝕賣
本身啲物業都唔係full paid 靠收租供 然後佢買酒店 營運 同翻新酒店又係借咗勁多錢 點知撞正社運 佢2019年已經大手賣貨 好多AA都有周圍叫人睇 但嗰時仲未係好大折讓 之後到covid 啲工商物業價,租,出租率都開始大跌 佢就比人call loan 啲AA開始叫人報價 幾件幾件咁接佢可以拎好撚大折讓 到前排美國佬加息 佢借啲錢愈來愈貴息 就直頭比銀行係記者會間接點名 話降佢家族級

因為工商鋪流動性好低 依家息又高同埋全行都知佢唔掂 佢根本好難借錢又好難唔比大啲折讓去賣野 賣完都係用嚟還息同比營運酒店同收租公司嘅支出 根本減唔到負債 頂頂下要破產都唔奇
不如全部賣晒算啦
搞到依家咁主因係個仔喺疫情前高位用老豆買落堆物業資產同銀行借到盡,用百鳩幾億買堆工廈返嚟改建酒店同開連鎖食肆。
但到呢堆嘢開張嗰陣,就撞正政府玩足3年清零鎖港,仲要堆酒店全部本身嘅定位係for自由行嘅中低價路綫連本地staycation呢條救命草都食唔到幾多。

當酒店同食肆無生意再加埋商用物業出租率下跌,成檔嘢嘅cash flow自然都搞唔掂,連帶之前同銀行借落喺高位掃貨嗰百幾億都還唔掂。
銀行聞到味自然唔肯再放水俾佢哋,咁除咗搞到要賤賣部份物業仲山窮水盡到要搵財仔加按物業,用2,30厘高息每個物業借幾千萬咁去債冚債。

佢哋有部份全幢物業賣咗之後,個新賣家未夠1年拆售返出去帳面即賺2,3成,咁就證明到佢哋等錢用到一個境界連等多一年半載搞拆售蝕少啲都等唔到。好地地冚家都靠收租炒賣起家,但就大諗頭喺最壞嘅時間走去大手炒貨去搞連鎖酒店食肆,搞到依家成個家族火燒連環船連蝕放物價仲成日俾人告上法庭追債,咁都仲唔夠好笑?
唔去日本旅行夠買樓
如果係香港講二世同三世祖, 我認為做得最出色既係姓霍果家人
阿爺果代出力種樹, 後人乘涼都算, 二代同三代都係唔好高望遠, 玩體育界別日日吃喝玩樂, 屌吓明星香港小姐咁就一世.....有功名出既錢又唔係自己既
呢家人先最識玩
有啲人話佢枱面蝕都照去就係為咗走資
目前驗證唔到 等佢賣哂先知
到時就知連登仔同富二代
邊個笑邊個
Ching心水清,佢又冇蝕自己錢,不知幾醒
你人生賺到5億先講,其實我都想有5億可以輸
大瘤都醒
銀行貸款唔知佔幾多
改錯名, 香港盛世已經過去
仲鄭志缸都係,扮有上進不斷輸錢,而家搞到股價同公司債券大跌
最叻都係誠哥2個仔
要敗哂副身家都唔易
普通人供樓每日食少餐都唔夠貼,
佢個息口比一般人高, 真係唔知要貼多幾多

估價跌, 評級跌, 息升
知佢唔掂, 再借機壓佢價
蝕讓完, 其他貨估價又再跌, 無限LOOP
daddy唔留啲鋪比我拆 正仆街
師兄要補補d數學喎
假如買商用物業再放租跌價,咁起碼靠舖租收入冚到部份跌價嘅損失同利息開支,蝕極都只係蝕緊面嗰浸。

只不過佢個仔係用原有物業去同銀行借百鳩幾億去發3星酒店大亨夢,個市冧嗰陣物業跌價同利息呢兩筆就蝕硬,仲要酒店喺疫情都係蝕錢唔止無租金收入仲要拎錢去冚開支,咁再賤價啲物業就變成單deal蝕兩浸吓吓都蝕到入骨。
咁同另外兩個無得比
借咗幾多唔任,恒大都好勁
嘩唔該曬喎
失言衰1000次夠唔夠另外兩個大鑊?
走乜嘢資啊,佢哋呢啲level搞到銀行都唔肯借錢要用2,30厘息去搵財仔加按借錢,仲要成日俾人公開追一千幾百萬嘅細數,就知佢哋家族cash flow大鑊到乜嘢境界啦
呢啲靠高槓桿搵食嘅大炒家最忌俾銀行覺得佢哋還唔掂錢,只要銀行一收水佢哋就好容易會喺「負cash flow->賤賣資產頂數->銀行收水->高息借錢填氹」嘅無盡地獄無限loop到清盤為止
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞