珺瓏灣業主的心聲

52 回覆
25 Like 2 Dislike
佢係唔係大陸仔

佢講嘢我聽唔清楚

https://ps.hket.com/article/2614949

「人生最重負債就是這一刻!」90後的Dicky向地產站記者說笑,他近期成功買樓,並直言入市後心情,可以說輕鬆了,但亦感到有更多責任落於自己身上。

Dicky早前購入屯門恆大‧珺瓏灣的一個223平方呎開放式單位,成交價391萬元。他指是次上車採用發展商按揭,可承造9成按揭,即首期約39萬元,全數由自己支付及供款。項目現時為樓花項目,明年8月份可交樓。

居住屯門區的Dicky表示,是次買入單位是為了上車自用,亦有打算將來與另一半結婚時可使用,故一直都以長大及工作的屯門區為目標。

Dicky指,自己為人較小心,不太懂投資,主要以儲蓄為主,每月約三分之二的收入亦會儲起來,主要因任職地產代理工作關係,收入可謂「多勞多得」,收入高峰的時候可達六位數字,加上少娛樂,「去旅行都去短綫的,澳門等不用坐飛機都去到」,故工作近2年,便可以成功上車。

初次入市便遇上近日疫情及環球經濟不明朗,Dicky指單位自用,對他而言未有太大影響。Dicky指,「衣食住行,住是生活中的必需品」,未會太擔心經濟環境差影響自己計劃。

加上跌市等屬大環境因素,「大家一齊跌一齊升」,認為跟大市去向,加上現時直至有結婚計劃都未有賣出打算,現時入市亦給自己有個住屋保障。

DICKY:一步一級上 不要急去買「夢想的家」

問到對其他望買樓上車的90後年輕人的建議,他指應「腳踏實地一步一級地上」,首次置業應揀選自己負擔到的物業,再慢慢轉換上去。他指不要急去買「夢想的家」,買一個自己負擔不到的單位。
他指不要急去買「夢想的家」,買一個自己負擔不到的單位。
感謝Dicky無私分享
加上現時直至有結婚計劃都未有賣出打算
咁幾時先結到婚
成400萬佢都有排供啦,仲諗住樓換樓,以為自己幾千萬身家咩?
問到對其他望買樓上車的90後年輕人的建議,他指應「腳踏實地一步一級地上」

點只腳
全身都響地度
無敵風火輪咁碌緊落山
Dicky早前購入屯門恆大‧珺瓏灣的一個223平方呎開放式單位,成交價391萬元。

依家得返幾多?有冇300萬

近三個月嘅成交
條撚樣係AA9,
自住驚閪
做得AA 點解會買屯元天?
都ok ! 仲頂到
佢就係果級
係蝕一百萬姐
分分鐘畀地產鋪兜埋
2個月升左40萬 比多D時間佢
TLDR
改自己個名做Dick係100% on9
跌左60萬姐 仲可以繼續
有腦唔洗做AA啦
好快又唔見幾十萬
你識唔識嫁 依家叫你供哂30年先比賣咩?
首期比左40萬,而家蝕咗100萬,要抬錢先賣得出….唔識嗰個係你喎,仲諗換樓?
我覆緊佢 有排供果句wo
因為佢都係比佢阿頭跣咗鑊
200呎仲諗住兩個人住
生埋3個人 唔通又夠錢搬咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞