大學讀咩科可以入天文台

63 回覆
3 Like 61 Dislike
今年DSE
但係香港好似冇天文學讀
屋企又冇$供我去外國
係咪唔洗諗
Phy
Phy好似有再分邊個topic?
數學/ 理科得啦
持有本港大學頒授的物理、數學、氣象學、核子科學或其他合適理科科目的一級或二級榮譽學士學位,或同等學歷;

畢業後有最少兩年與氣象相關的工作經驗;或
持有本港大學頒授的物理、數學、氣象學、核子科學、電腦科學、資訊科技學、電子工程學或其他合適理科科目碩士學位,或同等學歷;

符合語文能力要求,在綜合招聘考試兩張語文試卷(中文運用和英文運用)中取得「一級」成績,或同等資格;及

在《基本法及香港國安法》測試取得及格成績。
畢業後有最少兩年與氣象相關的工作經驗
除咗天文台邊度可以攞
入天文台做乜先
洗廁所呀?
天文台唔係搞天文㗎
試下問下 supernova
佢哋搞氣象㗎
打風果時去追風
MSc in Phys
即係唔要degree 要master起
水泡科純晒銀紙少數本科有錢途出路
打足兩年風
二級工人 (屋宇署、發展局(規劃地政科)及天文台聯合招聘)
https://csradar.com/job-page/37499

小學畢業都入到天文台啦
一路都覺得BSc math 加埋MSc Math最抵玩,大把science工要,你夠presentable 可以入bank
好似見個個都話讀數乞食
唔知佢哋有冇計埋master
林超英中學預科畢業後,在高級程度會考以三優(中國歷史、西方歷史、數學)一良(C:物理)佳績入讀香港大學修習物理和數學[註 4],以一級榮譽結業,並取得香港大學罕有的四年制 BSc (Special) 學位(其實已完成一半碩士課程)。後來考取聯邦大學三年博士奬學金,於1972年到倫敦帝國學院深造氣象物理學。
科學主任至少top tier university meteorology related mphil,低級d果d隨便sci degree就得
讀經濟都好似關事
PHYS/MATH 都得, 你BSC 搞掂左, 上到Mphil 先再揀research 做D咩,好似科大咁,係有Environmental 既research 可以做,不過唔知仲係唔係under phy dept, 定去左environmental science.

簡而言之,你BSC 搞得掂先算,上Mphil 仲要95% 比大陸學生霸住,你無Mphil, 得MSC 成功入職機會極低。
係香港嘅大學讀咩科先可以做星球人
https://lih.kg/3509593
咩科唔重要

只要係八大天文學會會員就可以入天文台
點解佢哋讀到咁高學歷
但係預測天氣都係咁唔撚準?
佢哋KPI點定
比佢哋低學歷嘅更加預測得唔準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞