買美國國債實際收益

14 回覆
1 Like 6 Dislike
買開正股未買過債,睇過巴打介紹CC希條片,大致知道用IB點買美債。
想請問如果買 1手US-T Aug 15,2024 0.375 ,而家賣價係95.6,2024年8月15到期,今日連手續費付出US$963,2024年8月到期時我會收返US$1000,仲有冇其他收入?每半年派息會派幾多?

每半年咪派 0.1875% 既利息
到期果陣都有
買國債建議直接大手買
因為大手定買一手都係5美金
Yield 5.44% 呢個數係咪已經包含到時時差價既US$44同埋每半年派一次果份利息?
計來計去都唔係好睇到條數點出。
而家美金響IB每個月都有4厘幾息(好似),諗緊要買債賺多1%還是靈活啲擺現金算
果個係YTM,包哂賺價同利息
IB 頭一萬USD唔計息的.寧願俾5U 買國債
1. 渣到到期的話, 你既回報係 = 5.44% X 持有日數 / 365日 - 佣金

2. IB 俾 4.83% for idle USD in your account
https://www.interactivebrokers.com.hk/en/accounts/fees/pricing-interest-rates.php

3. 賺多1%, 還是靈活啲擺現金算,
你 lump sum 大的話, 可以買債. 因為4.83% for idle USD, 呢個RATE 係浮動. 債既 return 晌你買果一刻係固定咗, 假設你渣到到期.
買賣佣金唔洗計.
條債年期咁短, 價錢波動好細. 需要錢的話, 可以隨時沽咗佢套現, 仍然好靈活
多謝咁多位巴絲,咁詳細講解唔明邊個俾負評咁PK。
係喎無諗起4厘幾係浮動,可能會跌,都係要買債先可鎖定5厘幾息。
我條數幾大,幫自己每個月賺多啲家用都好
Lm
邊方面?
係要扣佣。ib 每次買賣要usd 5. 若果你買得多,唔洗計佢
5美金, 所以唔好一兩手咁溝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞