(英國野雞大學x Warwick) University College Birmingham 真係好神奇

19 回覆
3 Like 4 Dislike
其實都幾顛覆我嘅認知
呢間University College Birmingham 同University of Warwick 合作
喺香港讀一年Top up degree 就拎到聲稱由Warwick頒發嘅cert
(再之前就University of Birmingham頒 話晒都叫做Russell group 成員 + QS ranking top 100)
名聲上屌打香港本地/其他海外合辦cap水雞u top up degree programs
Asso ive仔一年時間就做到人中之龍 可以大大聲話自己係Warwick grad 分分鐘仲可以笑返shitty仔轉頭
唔知陶傑身為Warwick 榮譽校友 同埋佢啲師弟妹又點睇呢

為什麼 University College Birmingham 已經擁有大學資格,但仍然由 University of Warwick 頒授學歷?
University College Birmingham (UCB) 在 2012 年正式升格成為大學,但仍然專注提供職業訓練(Vocational Training)課程,並繼續與區內頂尖學府合作,開辦由 University of Warwick(世界排名 61(QS 2022))頒授學歷的學士及碩士課程。這樣的安排改善了不少基層學生的競爭力,成果獲英國教育智庫 HEPI 肯定,令 University College Birmingham (UCB) 成為最能改善基層學生競爭力的 25 所英國大學之一!
建議樓主去網站睇清楚
University College Birmingham
9成學位係accredited by Warwick
暫時未見到任何學位係awarded by Warwick
如果係Warwick頒授 淪為公廁指日可待
不過無論係Warwick定Birmingham
認可度都不如香港3大
英國得6間大學可以屌打香港3大:
Oxbridge Imperial LSE UCL Edinburgh
唔好跣人啦, accredited != awarded by ...
喺英國搵啲專業啲嘅HND 讀會唔會好過讀呢啲野雞
讀top-up degree 無問題, 人地自己國家做咗QF, 你試下香港讀degree. 去到第二個國家都當你top-up
建議你去佢哋官網睇清楚
我緊係有好好了解過先拎出嚟討論㗎喇

https://www.ucb.ac.uk/about-us/university-of-warwick-accreditation/

所以我先覺得好神奇
一間假假地都叫做有名氣嘅大學竟然唔怕做臭自己個朵
咁有義氣去撐間自己區內雞u
令ubc嘅本土畢業生學歷獲個”行內大佬”認證&頒發嘅同時
都惠及海外遙距課程嘅學生
一年時間拎到Warwick嘅cert喎
入唔到八大嘅asso high dip人士仲洗鬼讀速大OU嘅
時間上慳咗一年 國際上學歷受認可 爽歪歪啦
University of Central Lancashire, Edinburgh Napier University 之流就話啫
堂堂Warwick入學門檻咁低我就覺得有問題喇
我當初報top-up, 門檻都低, 有HD 比大學check and pass is ok
Edinburgh
王子間 St. Andrew's 高過 Edinburgh
諗太多 St Andrews係網紅學校
就業能力只限蘇格蘭地區
愛丁堡大學國際聲譽定影響力都屌打
諾貝爾獎數量同資金儲備都優於St And
識得人St And同Edinburgh都收佢
最後都係揀Edinburgh
QS World University Rankings 2024
愛丁堡大學: #22
香港大學: #26
香港中文大學: #47
香港科技大學: #60

THE World University Rankings 2023
愛丁堡大學: #29
香港大學: #31
香港中文大學: #45
香港科技大學: #58

ShanghaiRanking ARWU 2023
愛丁堡大學: #38
香港大學: #88
香港中文大學: #101-150
香港科技大學: #301-400

US Best Global Universities Rankings 2022-23
愛丁堡大學: #34
香港中文大學: #53
香港大學: #55
香港科技大學: #95

結論: 愛丁堡屌打香港3大
QS World University Rankings 2024
愛丁堡大學: #22
聖安德魯斯大學: #95

THE World University Rankings 2023
愛丁堡大學: #29
聖安德魯斯大學: #201-250

ShanghaiRanking ARWU 2023
愛丁堡大學: #38
聖安德魯斯大學: #301-400

US Best Global Universities Rankings 2022-23
愛丁堡大學: #34
聖安德魯斯大學: #352

結論: 愛丁堡屌打St Andrews
Edinburgh 喎師兄,你無野啊
無論日本/東京/香港/中國/新加坡
甚至英國簽證計劃
都會考慮畢業生間大學係咪
QS/THE/US/ARWU Top 10/50/100
愛丁堡大學 4個榜都穩定Top 50
待遇自然好過St Andrews/香港3大
唔好話世界排名唔準
當政府都參考嘅時候
St Andrews呢啲老而不 自然收皮
1. ~50% not accredited by uni warwick + many top-up degrees not accredited by uni warwick.

2. accredition != the diploma is awarded by uni warwick. 就算係 awarded by uni warwick, 你張 transcript 都出賣咗你.

3. 正正經經香港 year 1 讀起一個 bachelor, 然後 master 搵 high ranking 洗底.
呢個係咪Aston 搞嗰Top up? 好似一年內搞掂,性價比好高
有冇人報過佢啲degree course可以分享下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞