$20 四粒燒賣店家回應網民

1001 回覆
1694 Like 302 Dislike
是撚旦啦 佢主要劏遊客 關我撚事咩
所以話香港係唔會搞到夜市 真係食得屎
價錢已經唔得 唔會可以做到台灣咁
夜市根本都要迎合埋本地人 我地見咁既價錢都唔會去唔會買啦 已經無左一堆可以做既生意了 會買既一係就貪新鮮貪得意 一係係遊客 唔會做得長 一定蝕 一黎野食唔吸引 二黎貴 價錢真係好大問題
人地台灣又抵又好食又多野揀
其實美食車已經係例子 點解仲未知衰咩
Cls加條芫荽扮high end
佢話望落發漲無乜特別 我係話聞同食落幾好 明未?
咩貴與平係主觀
上海姥姥44蚊一碟雞絲粉皮 內地女:「香港你瘋了吧!!!!」
https://lih.kg/3489976
大部份酒樓燒賣皇連加一都賣近30蚊4粒
佢係嗰種定粉嗰種先
俾廿蚊智商稅我不如去7仔食$11/10粒燒賣
而家啲人急功近利,乜都要賺到盡,唔係對唔住自己,好似係
好似好大粒
性情中人講心唔講金
賣粒燒賣講咁多廢話
坦白講話海濱租好撚貴
要賺錢咪得囉
劏人劏得咁撚串 收檔啦
無人話唔賣得
唔通我地覺得佢貴又唔可以講咩
吓?咩叫睇唔過眼貴之餘又串
佢自己街出嚟柒毛比人擺上新聞擺上連登
我駛撚抽佢出嚟?
依家講緊蒸燒賣呢啲suppose基層又大眾嘅食物賣得貴
你搵成千銀omakase出嚟比,偷換概念,做咩啫你
你買咗好多兜20蚊4粒燒賣?
你唔好攞樓盤出嚟比?戇撚鳩
唔怪得你要交智商稅
因為佢要經過用腦汁去精密分析同計算
分開數魚肉兩粒, 豬肉兩粒咁放在碗中
呢個過程值五蚊
但單拼少咗呢種功夫
所以其實係單拼平咗五蚊, 仲唔識感恩有無攪錯

$100 6粒?
老實講20蚊而家買到個海南雞飯
好明顯純魚肉+粉啦分分鐘99%粉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞