好心唔好再用「智商稅」呢個term啦

260 回覆
167 Like 687 Dislike
咁比人當水魚? 點解係比人當水魚咁劏 唔係 比人當魷魚咁劏 又或者 點解唔直接講 比人當傻仔就算? 語言本身就係約定俗成既野 大家同意左個意思就唔洗解釋咁多,而係調返轉d語言學家研究返點解大家會有呢個講法
得啦屌你老母收皮啦仲撐
你話用econ definition丫嘛
Sales tax 仲唔撚係最common嘅regressive tax example?
搬城哥出黎講
話乜柒absolute value of tax amount 一定係誠哥俾多d
一個例子收咗你皮啦
柒左就潛啦
無論現實又好, concept又好,你條垃圾都係錯
質疑無問題,但你無料丫嘛
淨係識為駁而駁
對住你條廢物,我仲浪費咁多時間教你
死你返去溫書啦DSE雞
唔係冇所以要交
我意思唔一定要愈多x先要交愈多税。 Regressive tax就正正相反
邊樣稅種多?
少先要交既多定多先要交既多?
如果少先交既話叫弱智稅唔會好過智商稅?

總之就係垃圾詞,
直接講弱智先幫襯就唔駛咁麻煩
唔敢答參照值係咩係度發爛渣
regressive tax 都唔會愈少交愈多架大佬咁多人亂嚟
稅亦有懲罰意義
反傾銷稅
傾銷係罪惡
蠢係罪惡
反低智商稅
簡稱智商稅
其實冇問題。
蠢閪懲罰徵費呢類叫法都好
中国翻譯一樣可以有問題喎?
簡稱都係低智稅啦點會係智商稅
一個名詞,有咩好拗。
點解叫A,點解唔叫B,你問創呢個詞嘅人。
總之你明我明呢個字咩意思,
同嚟溝通到咪得咪得,
樓主真係咁不滿嘅,自己創一個都得。
不過有冇人用就唔知
樓主 扮哂望穿秋水 眾人皆醉我獨醒
睇嚟平時交唔少 智商稅
唔明你想講咩,你都識講 idiot,中国咪多 idiot 囉。嗰啲百科有幾可信呢,維基百科出處一樣係要搵引用嘅非第一手資料,原創研究都唔得。
而且兩者有咩衝突?可以係佢以前見過英文而噉用喺中文,變相或者無意識下做咗第一個翻譯嘅。當然可以係獨立發展出嚟,但英文嘅已經有咁耐歷史,互聯網發達可能性低咗。
idiot tax 直譯點都係傻仔稅
無問題直接合情合理
將佢改成中性甚至正面既智商做咩L
最早出現的時間是在2013年,那個時候網路上有一種比較常見的說法:彩票是一種“低智商稅”,最早源自於知乎。
https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://wiki.mbalib.com/zh-tw/智商稅
又一個唔同講法,呢個版本即係肯定係英文度嚟啦...
最早出現的時間是在2013年,那個時候網路上有一種比較常見的說法:彩票是一種“低智商稅”,最早源自於知乎。
https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://wiki.mbalib.com/zh-tw/智商稅
又一個唔同講法,呢個版本即係肯定係英文度嚟啦... 你唔問啲中国人?佢哋最鍾意噉玩。
唔撚係Sales tax都唔撚知點解呀嘛?仲問參考值?唔問你下中學阿Sir?
死撐又無料 好撚噁心
樓豬冇智商,所以唔使交智商稅
lm睇罵戰
如果你知道參照值係消費額咁你講收入幾多做物鳩?
點樣達成你想要既智商稅参照值愈高俾愈少 or 參照值愈少俾愈多呀
柒左咁樣仲要大大聲
智商空置稅

話左你無料扮四條
真心柒唔撚係扮
Sales tax已經係最常見嘅regressive tax
你仲問點解關income事
希望呢個世界嘅所有半桶水柒頭有一天識得認錯同進步🙏🏻
你覺得智商稅係regressive tax 可以愈多交愈少

你教下我同為regressive tax 既sales tax點可以買愈多交愈少
幾時有講過Sales Tax係買愈多交愈少?
佢係regressive係因為average tax burden decreases with income

d人將「蠢人要俾多d無謂錢」比喻為智商稅
呢個情況係average “tax burden” decreases with IQ
所以我話佢係性質係regressive tax

咁簡單既類比唔明你鑽咩牛角尖
過程中仲要錯好多concept
「唔通我交既Regressive Tax絕對值少過誠哥咩」
點解唔得?
Sin Tax都係regressive tax呀
誠哥交既煙草稅會多過地盤煙剷?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞