覺唔覺paper lunch好撚搵笨柒?

164 回覆
970 Like 99 Dislike
呢間要揀pepper lunch express黎食,好耐之前學生都係四十幾包野飲
家藤屋仲抵食過佢
好多年前自從發現佢地既整法係一pat飯 加pat肉然後放係鐵板到由佢自己熟
就覺得成件事好cheap好冇心
後來覺得調味好咸 就冇再食過
而家原來加價加到90?
學生時代個陣冇咁貴 但都覺得唔平
識食先知food court入面佢最穩陣
香港所以連鎖有邊間唔係交智商稅
利錢一定係好高
人地出去食你就要自己整 你就on9
出去食慳水慳力
間間餐廳都賺得多架啦
連登仔fg50k幫我計較嗰幾十蚊
??!?
唔洗煩
去買支你鍾意嘅日式燒肉醬
牛腩面根本係最underrated大大舊肉先收你三四十蚊根本做慈善
其實好易

用個蒸餸夾夾起塊鐵板咪得

用焗爐預熱又得

買埋塊木板墊枱烘焙紙圍邊

平時煎牛扒都係用cast iron㗎啦
記得第一間分店好似開係APM FOODCOURT
嘩..多人排到呢.....
而家就好似靜哂無咩人食..

仲有個湯底
再唔係用cast iron 個d grill pan 一樣得..
買堆靚既牛肉片..煲完飯..燒紅隻grill pan.塗d牛油係面, 再倒d飯落去再放牛肉片再放汁就搞掂...仲方便過煮一餐飯....
就係你依啲 pussy有份助長閪客態度
我對上一次食應該都係4~50蚊,
原來已經去到90?
4~50我覺得ok (果陣茶記頹飯應該30中尾左右),
90就真係寧願加多少少120蚊食熱石燒喇,
起碼唔係俾街市肥牛你先喇。
聽落易,
但實際上唔會屋企整,
一來屋企熱鐵板拎黎拎去好易整親或辣燶野,
二來放牛油煎果陣一定彈到成個飯廳周圍油煙有撚排抹(所以屋企甚少打邊爐),
三來屋企食搞到咁fancy 做乜,
係廚房煎完啲肥牛焗完牛油粟米,
加啲飯放落隻碟一碟頭咁上就算啦
你講得無錯,
屋企整最後都係求其搵隻易潔鑊用牛油起鑊加牛肉加飯加黑椒汁炒埋一碟..食落都差唔多味
未聽過pepper lunch, 從來都係paper lunch
啲牛越嚟越少,自己買一大盒肥牛煮同佢陣味冇分別
但真係好撚香 行過本身唔係想食佢都比佢引到
Papper Lunch都叫港女嘢
要咩功夫 洗唔洗耍套詠春比你睇
你買牛肉係咪自己同五豐行攞貨為左唔好比街市佬搵笨柒
其實好好食,熱辣辣又香,諗起都流口水,屋企無塊鐵板做唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞