小行星撞地球時間曝光, 科學家准測計算: 相當於22顆原子彈

292 回覆
374 Like 33 Dislike
https://tw.news.yahoo.com/%E5%B0%8F%E8%A1%8C%E6%98%9F%E6%92%9E%E5%9C%B0%E7%90%83%E6%99%82%E9%96%93%E6%9B%9D%E5%85%89-%E7%A7%91%E5%AD%B8%E5%AE%B6%E5%87%86%E6%B8%AC%E8%A8%88%E7%AE%97-%E7%9B%B8%E7%95%B6%E6%96%BC22%E9%A1%86%E5%8E%9F%E5%AD%90%E5%BD%88-095011667.html
[周刊王CTWANT] NASA科學家計算出有一顆小行星恐直衝地球,撞擊力相當於22顆原子彈爆發,如今科學家們正努力想改變它的路線,並預測出將在2182年9月24日撞上地球。

綜合外媒報導,美國NASA的科學家預測有一顆命名為Bennu的小行星,每六年就會經過地球,但在2182年9月24日卻會直衝撞上地球,這樣的狀況恐會相當嚴重,甚至被認為可能是潛在的世界末日,因為撞擊的力道恐有22顆原子彈那麼多。

而這顆小行星部分的樣本,本週日(24)也將抵達地球,也就是還有159年小行星就可能撞地球,目前科學家們正努力想辦法改變它的行徑路線,來防止這樣的世界末日來臨。

150年之後地球仲有人先算啦!
don't look up
撞啦,最好撞到冚球剷
關我地撚事
唔駛環保囉咪 及時行樂啦
挪亞方舟
哦!繼續返工
2182年先撞
幾十年前已經有氫彈,各國夾手用太空級icbm炸到脫離路經咪得
連登仔: 其實唔難
咪又係要返工
到時科技應該輕鬆射爆
第二日又要返工
好難呀,不過解決唔到就等死
然後點都唔關我事了
22粒原子彈一粒核彈都勁過啦
2182年

蝴蝶效應我而家打個乞痴到時佢可能撞左落太陽到
飛快d好嘛?
多鳩餘,十年之後嚟就話
用23粒核彈射爆佢
唔計輻射22粒原子彈就想世界末日有啲難
雖然會造成一定破壞
但我諗唔會勁得過311地震
炸散佢咪變咗中散彈咁
十年後攞啲舊starship上去推走佢算啦
2082我地都唔係度啦可能
仲講2182
其實每隔一段時間就有類似新聞啦,
新聞永遠將得天文數字既機率講成撞硬落地球度
咪次次都係無事
科學家
環保撚
宗教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞