砌完新機返黎 不斷hand 機

55 回覆
0 Like 12 Dislike
有冇人試過 剛剛砌完新機拎返黎 但會用用下不斷hand 機
會黑畫面 之後reboot 但唔知道原因,
有拎返去砌機鋪到整
但整完 拎返屋企都一樣係咁 重要岸鳩鳩咁收返我運費

自已試左應該唔係下列問題
- window 重裝過 10/11 , 已經更新左
- 顯卡 driver 最update
- BIOS 無搞過 跟砌機鋪幫我setting

去左砌機鋪到試 佢地話check 唔到有問題 幫我燒機左幾十個鍾 都無crash ,
我諗到唯一分別 就係火牛線係用佢個條
- 但我自己屋企 有試過第二條 都一樣會黑Mon reboot

另一個分別係
- Mon 屋企插電腦用緊 兩隻, 用緊HDMI 線 同埋一條8k線
而電腦鋪 係淨插一隻

插蘇位有問題電壓太大自己斷電
利申:鳩估
CPU一體式水冷?
有換過拖板, 亦都有將火牛線直插
無水冷
有時候係 黑屏 之後reboot

又有時係 黑屏 但重有聲 之後變hand 機聲 (GGGGG)再reboot
我試過都係咁搞左成個月最後換hdmi線就無事
係咩原理
咁你屋企剩插一隻mon 有冇事
剛剛試左 插一隻Mon 都係會hand 機
咁講啦
哩個明顯係觸發咗保護
首先check嘅係 過熱保護
你入BIOS睇睇溫度監測數據正唔正常
試過CPU水冷 插咗燈光 無插風扇
啲燈著呀 風扇唔郁 喺BIOS會見到溫度直線上升
到左101度 過熱保護 輕機 再黎多次開機

第二check嘅係 過電保護
哩個麻煩少少 樓下五金買支帶燈嘅十字批
戳落個機箱度 唔著燈係正常
著 你就拆晒底版重新裝過
仲著燈就換機箱

以上兩樣都無
就試平放 同直放 然後開機玩
因為有時會出現重量問題導致底板變形

你試完在講其他可能
火牛唔夠力
唔該巴打 一陣間返去再試下
好詳細 感謝
新機用1000W ,

顯卡用4070ti CPU i5

照計應該夠?
唔知鳩估條線有事搞到資號錯然後死機
唔該巴打 我換條hdmi 都試試
唔搵油耳抵死
幫你拉
其實佢都好幫手 好快搵人幫我收機
但我真係搞唔店先上黎開Post 問, 再自己試

利申 : 電腦知識接近0
收你運費都夠膽死wo
我之前都係咁,拎出去整又話搵唔到問題,上網睇既方法試過都係唔得,最後要換機,都係唔知咩事
岩岩換左條 DP 線 轉左HDMI
暫時無hand 機
我都試過類似。搞左好撚耐原來係顯卡久唔久鬆左。所以要成日重插
我都試過同樣情況,最後換返條原網裝線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞