屋企有個核突礙眼位?你可以「善用」佢喎!

173 回覆
117 Like 2150 Dislike
每個人屋企可能都總有啲睇唔順眼嘅核突礙眼位......

好似呢個咁,牆中間生咗兩格舊電位出嚟,唉~ 喺正個咁當眼嘅位,真係好un眼 🤦🏻‍♂️

遇到呢啲情況,DIY 新手最容易諗到嘅方法就係遮咗佢,
有人會揀掛幅畫、
有人會裝個布簾、
有人會揾個櫃遮住。

但係呢啲方法都有個缺點:礙眼位仍然存在!

過去無數嘅 DIY 經驗話畀我知,想遮住唔靚嘅位有時會更加令人想揭開佢,睇吓後面收埋咗啲咩,反而做唔到令啲礙眼位消失嘅目的。

咁...... 可以點吖?

對住礙眼位,我哋可以試吓用一個相反嘅思路,唔係去「遮咗」佢,而係「善用」佢吖。

好似今次咁,見到啲方格,我就諗起 Super Mario 遊戲入面啲方塊,所以決定利用原本平平無奇嘅白色膠蓋改造成 Mario 世界入面先有嘅方塊,從此間屋多咗個打卡位,哈哈~

想 DIY 整靚間屋嘅你,呢次經驗有咩你係能夠帶得走呢?就係當你見到屋企有啲睇唔過眼嘅位,可以諗諗有冇一啲元素係可以善用去變成你心目中想要嘅屋企,例如係結構、顏色,然後就可以開始你嘅 DIY 家居改造喇!

如果你都有心試吓 DIY,但係遇到難題唔知點樣美化間屋好,可以 click 入下面條 link,預約個免費諮詢,同你傾吓有咩你可以自己做,記得資料填得詳細啲,寫得太含糊,有機會被取消預約,留返啲位畀真正有需要嘅人。另外,諮詢內係冇嘢 sell 㗎,只係畀有興趣 DIY 嘅人可以就住你嘅問題攞到針對性建議嘅地方。
https://app.simplymeet.me/homebody

btw, 呢個係我 IG,對 DIY 有興趣可以 follow 我:
https://www.instagram.com/homebody_diy/
痴線,即刻pm咗,真係好有創意,啲妹豬肯定排住隊上我屋企打卡,多謝樓豬
己經報左地上最強法務部

樓主可以搵定律師
做diy個人美感同間屋整體美感好重要
又撚人
版權費
將礙眼位變得更礙眼 樓主勁有創意
拆咗個蓋批返灰油咗佢咪得囉 傻佬
繼上次個發霉櫃後,樓豬又一on9之作
睇頭幾個comment已知香港搞藝術注定食屎
藝術同亂鳩咁黎係兩件事 真係唔好勉強
終於有6個粉絲
睇到樓主個POST已經知香港藝術食左屎啦
懶特別同藝術兩回事
咁MK仔染個白色頭 我呀妹揹個熊仔背囊都叫藝術啦
欣賞樓主咁厚面皮
上單野柒到咁都可以當冇事發生
然後再柒多次
唔撞點得
呢次OK
如果個位冇電到又冇用嘅,你不如扭開箱蓋塞返英泥沙,再過面油白佢?
今次使唔使200蚊
都畫得幾唔好睇
畫到咁嘅柒樣不如自己print出嚟痴好過
過去無數嘅 DIY 經驗話畀我知

咁畢加索啲畫五官歪撚晒算唔算食左屎
屙咗個屎
好鐘意樓主既作品, 藝術既野明就明, 唔明就會好似上面D 連登仔咁, keep going
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞