電熱水爐換煤氣熱水爐價錢

33 回覆
1 Like 0 Dislike
屋企舊式公屋唔係三相電,用電熱水爐冬天唔夠熱水用,想換反煤氣熱水爐,但聽講要搭棚整好大工程,請問要整大概要幾錢?有無師父可以報價?
條煤氣喉仲係到?
你影一影屋企啲相落去煤氣門市報價好過啦 電轉氣可能有優優
換德國寶隻大容量速熱式咪算囉
沖成半個鐘都仲有熱水
我都唔清楚,如果無就做唔到?有就好易換到?
同埋點解要搭棚?利申我呢啲野真係唔識。
你搵煤氣公司上嚟報個價睇下先啦
落去門市搵煤氣公司報價好過啦 唔會呃尻你
果啲係咪要三相電先用到?
唔係
同普通電熱水爐一樣
我換咗都一勞永逸
依家有幾隻牌子出咗啲速熱爐都叫頂得吓
煤氣喺可以一直用 問題喺有温度唔穩定 氣費貴好多呢啲缺點
沖到半個鐘咁耐?
因為煤氣要排氣 如果你本身有窿 只係用個蓋封住就唔洗
依家果啲速熱水爐係咪單相電都用到?同埋單相電既速熱水爐冬天可以用幾耐?
單相電得
用緊德國寶 gpu6ssl
5-10分鐘熱到水
時間佢聲稱40,但我一個人沖唔到咁耐
最多試過兩個人接住沖20+分鐘都仲有水
真係驚冇咪等一陣再入
單相黎 用到幾耐視乎你裝邊款同温度
好多都聲稱用到30分鐘 但冬天一定會有拆扣
我啱啱裝咗部24L 但未過冬天答你唔到
公屋廚房本身就有排氣口俾住戶裝煤氣熱水爐
住得公屋就咪撚搞咁多野
一定係call煤氣公司報價
有啦
夏天沖嘅話開住電沖個溫度計直頭冇跌過

冬天就最少半個鐘貨仔

利申:沖涼鐘意熱d嘅水
速熱式單相用到

即熱式先要三相電
原來咁分。如果用冬天用到半個鐘就一定夠,我之前個速熱水爐冬天5分鐘用完。

咁唔洗換煤氣爐都得,唔洗攪咁多野。
電熱水爐識買一定淘寶,理由
1. 價錢
2. 香港所有熱水爐都冇鎂棒中和水垢, 亦都冇排污口,一兩年d 水垢嚇撚死你
3. 買個大少少cut 左電再沖就保證安全

German Pool 德國寶 GPNB-6SSL 6加侖 23公升 速熱式電熱水器

我係呢隻啦,用咗3年幾好
不過就真係好大舊
最後約左煤氣公司上黎睇下先,如果換唔到煤氣爐就換隻大啲容量既速熱電熱水爐。
如果本身唔係用煤氣爐 你預做煤氣喉都幾甘下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞