AlipayHK 內地交易筆數及金額 按季急增3倍:消費券令港人在內地使用電子支付成習慣

21 回覆
7 Like 17 Dislike
螞蟻國際業務大中華區總經理李詠詩接受本報專訪時透露,自3月以來,港人使用AlipayHK在內地交易筆數和金額呈每星期持續向上態勢,主要受惠北上港人增多,以及消費者對在外地使用AlipayHK的認知加深。

消費券改變港人支付習慣

李詠詩指出,AlipayHK數年前在香港並不似今日般普及,用戶量和使用習慣相比現時「差好遠」,過去三年在消費券帶動下,AlipayHK用戶滲透率有所提升,當習慣養成,港人在內地使用AlipayHK支付自然「順理成章」。目前AlipayHK在香港擁有超過300萬活躍用戶。

因應北上人潮,數據顯示,今年第二季港人使用AlipayHK在內地交易筆數和金額按季急增3倍,6月和7月期間,周末的支付筆數和金額較平日錄得兩倍以上升幅。

https://hk.sports.yahoo.com/news/alipayhk%E5%86%80%E6%8E%A5%E5%85%A5%E6%9B%B4%E5%A4%9A%E5%85%A7%E5%9C%B0%E6%9C%8D%E5%8B%99%E5%A0%B4%E6%99%AF-%E4%BA%A4%E6%98%93%E7%AD%86%E6%95%B8%E5%8F%8A%E9%87%91%E9%A1%8D-%E6%8C%89%E5%AD%A3%E6%80%A5%E5%A2%9E3%E5%80%8D-192800911.html

真正石頭扑腳
原來消費券真正目的係訓練香港人返支那消費用
老貓你用咩拎
講到支付好自由咁 係大陸冇電子支付仲慘過用必con買雲吞麵,好難唔習慣
咪臭係, 講到有得揀咁

前排返大陸, 好彩有整內地銀行綁大陸微信
勁唔方便, 少一樣連車都call唔到
第一日都講㗎啦
香港人不嬲冇乜骨氣 俾十幾廿蚊就收買到
早知今日全民舐共
2019仲有班人為呢班垃圾搏命兼坐監
老貓有用過支那寶腥港,咪扮嘢
D勇武派 係監獄見到香港人北上消費應該激到爆血管
自己坐幾年監, 無哂前途, 都唔知為左乜

但D大陸人好自豪

佢地覺得唔洗帶現金出街, 只係帶部手機就可以 比錢
係一件領先全世界既事
用支付寶 有冇黃施先
300萬活躍用戶藍屍新香港人
政府就係想咁咋麻
得償所願有咩好怨呢
之前支付寶間唔中送優惠都大把人用
你信唔信果啲人全部都係藍
唔係傳緊要收手續費咩
燒夠銀彈優惠就應該少番人用啦
好老實講,其實係好方便嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞