未來音樂祭滯銷「告急」 被指音樂單位不吸引 直播回應指不欲重覆

43 回覆
0 Like 13 Dislike
...
【獨媒報導】由TONE MUSIC主辦的《未來音樂祭 TONE MUSIC FESTIVAL 2023》,將於9月30日及10月1日在亞洲國際博覽館舉行,主辦方在周二(14日)晚於社交平台發文「告急」 ,指門票僅賣出不足三成,望可「hard sell 一下」。不少網民留言指音樂單位不吸引,TONE MUSIC於昨晚(13日)直播回應指,在選擇音樂單位上花最多的心思和時間,主觀地認為「好睇和吸引」,又指不希望內容重複上屆,「咁樣我哋睇唔到香港音樂『未來』,只會見到香港音樂嘅『重複』」。

TONE MUSIC周二(12日)晚於社交平台發「唔敢唔告急?」一文,指距離未來音樂祭不足一個月,門票僅賣出不足三成,並指「似乎已經沒有選擇」不告急,形容門票滯銷是「現實讓我們遇上從未遇過的難關」。
文中提及,過去籌辦音樂祭曾有突破性的嘗試,如加入乙女新夢等平常少接觸的單位、以KOLOR、RubberBand在音樂節打頭陣以及撮合不同音樂單位交流等,望觀眾可「睇到香港音樂有更多有質素的可能性」。文章指過去因得到觀眾支持,方可以讓音樂節由網上形式轉變成實體,由九展Star Hall擴大規模到亞博,更可以「膽粗粗」將音樂祭的收入「all in」「未來音樂選」。
TONE MUSIC又表示,去年音樂祭的不足之處,今年已汲取經驗並着手改善,包括增添飲食攤檔、設全企位、流程安排及舞台距離等。雖未盡人意,但票房告急,望可「hard sell 一下」。
不過不少網民留言指滯銷原因為音樂單位不吸引、舉辦地點亞博偏遠及音樂效果欠佳、票價過高、全企位、宣傳以及與韓團LE SSERAFIM撞期等。

TONE MUSIC直播回應:「告急」後有問號非情緒勒索
面對質疑,TONE MUSIC於周三(13日)晚上在其YouTube頻道開設直播回應,主辦之一、樂隊觸執毛及R.O.O.T主音阿水指,「告急」並不是情緒勒索,「告急後面有個問號,我哋都諗係咪要告急呢?」,如聽眾認為籌備有不足之處,亦「無需因一個理念而支持我哋」。另一名主辦阿華則表示,開口「告急」有難度,籌辦音樂節「打開門做生意」是一個「賭博」,「唔喺話我哋玩熱血㗎,你嚟撐我啦」,現在則是承擔「賭博」風險。

圖片來源:TONE MUSIC TV

主觀地認為音樂單位吸引、好睇 不希望重複上屆
對於表演陣容受批評,TONE MUSIC指籌辦時,在選擇歌手陣容花最多的心思和時間,並主觀地認為「好睇和吸引」,才會大膽投資。他們又指不希望重複去年音樂節內容,「咁樣我哋睇唔到香港音樂『未來』,只會見到香港音樂嘅『重複』」,並稱在香港可選擇的音樂單位並不多。
...

https://www.inmediahk.net/node/文藝/未來音樂祭滯銷「告急」-被指音樂單位不吸引-直播回應指不欲重覆
成個list淨係對淫k有興趣,仲要只係想j唔係想聽
太貴了
在選擇歌手陣容花最多的心思和時間,並主觀地認為「好睇和吸引」,才會大膽投資

鹽焗雞、素海霖、Kayan、艾粒、N9
呢啲完全睇唔到有幾咁吸引
反而因為有佢哋,更加唔會嘥錢買飛
正常咁 武病之後 個個 出晒嚟開show 有D真係好垃圾
咁咪唔賣得囉

無架好合邏輯
叫咩n9 試當真上台唱飽佢啦
lolly talk 都第2行...知咩事啦
day2做咩有個av女優
真人絵麗奈冇興趣
我只會留喺屋企J片入面既絵麗奈
我開頭都唔知呢隊係乜嘢嚟,跟住見第二個post有人講係試當真,即刻去YouTube聽吓,兩個字,垃圾
同佢地fd底,親生女就可以重覆乙女就唔可以
如果呢個係AV祭完全冇問題,可惜呢個係音樂祭
上去表演咩
搵Mirror咪得囉
不過反正團魂都係笑話
跳舞唔齊,出醜就唔好喇
素海霖 N9
MC又係呢個期澳門開con
全企位真係唔得
鹽焗雞好正喎
有佢唱啲淫歌應該全場high爆

點解好仔都係細J
你瞓咗幾耐
而家好齊喎
明明有韋禮安,冇人講
覺得yoyo moon 韋禮安同show都唔夾
亞博真係你去埋我嗰份
明明第一屆喺工廈好有feel
上年個Line up真係吸引啲

今年太九唔搭八,主流嘅冇gimmick, 都係個堆,indie嘅好多都出過show, fans唔會急住睇,而且有啲係搞笑開冇實力,咁你啲飛又唔係平,邊到吸引呀

我留番啲錢睇細show好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞