讀CS要做programming 買咩機好

28 回覆
1 Like 8 Dislike
啱啱9月開學,發現都吾少人帶自己電腦番去上堂,手上得部19年MacBook air. 諗住買部電腦,大家有冇推薦?budget 一萬左右(有啲struggle買吾買macbookAir M2chip,睇下大家意見
唔需要買啲咩特別勁嘅電腦,因為上堂寫嗰啲程式都唔會好勁,反而你話讀設計嗰啲就要啫
部腦勁d
你個腦唔夠快都無用
19年MacBook air
夠用啦
MacBook Air都夠做
你帶去上堂啫
想打機就打機啦
一定要16gb
Raspberry pi
買部電競機
如果唔係住hall冇機打
1. 個mon夠大
2. 買多個USB wifi adapter, 確保收到wifi。因為你有好多時候要上gogole查嘢
我用開12年MacBook Air
讀 CS 用 Mac
可能粒m2 仲多野唔support
有咩問題
開terminal打command都唔知幾方便

windows terminal同wsl都係呢一兩年的事咋
Unix base有咩問題
哈哈,可能我舊時代,我寧願自已整 multi-OS 都唔想一個搭一個
用你手頭部macbook 都夠哂…
最多有時software 唔support, 用返屋企部window/學校用
有幾可 linux ,就算你主修曬 data com 同 security
當你要係咁做唔同的test,開vm,wsl之類先最方便
但佢只係學生,用Mac係易起手

除非佢要寫c++,仲要上堂指定用gcc,咁就要額外裝野,唔係的話咪又係咁用
用command line操作GitHub交功課已經係啦,gen SSH key之類
邊有cs學生唔係成日Linux command
win/mac都得, 睇你budget同用慣咩os
你邊度讀
我老餅,以前交啲assignment全部用Linux complier
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞