華記斥內地媒體仇日:為收視為流量 煽動仇恨製造暴力 仇日者一係黃絲港獨 一係畀人洗咗腦

127 回覆
28 Like 117 Dislike

【華記斥內地媒體仇日:為收視為流量 煽動仇恨製造暴力 發死人財】
【我哋中國人要向日本人學習…日本人質素比我哋優越】

近日一眾Facebook藍絲專頁齊齊聲討愛國KOL「華記正能量」楊官華。事源近月日本福島核電廠排放核處理水一事引起內地民眾不滿,仇日情緒高漲,日本車、產品、壽司店被內地網民針對。華記於9月4日深夜直播,嚴厲譴責內地人「人哋犯錯懲罰自己」,惡意鼓吹仇日情緒,更有不少內地人「為收視為流量、煽動仇恨製造暴力、發死人財」。

指自己在外國開設餐廳是曾經研究,所有五星級酒店都有日本壽司店,指日本人將美食攻陷全世界,但不少老闆並非日本人,譴責內地人被媒體利用,不分青紅皂白,盲目攻擊日本餐廳。害怕將來揸日本車會畀人燒,日本餐廳會被人破壞。激動批評「好似我喺日本做生意,啲(內地)人就話我唔啱,都黐孖筋嘅!」、「啲(內地人)留言好白痴!」。並坦言「其實我哋中國人有啲嘢要向日本人學習…日本人質素、某啲方面比我哋優越」。

強調自己反對歧視,但藉機再批評香港人質素低下,排隊替電動車叉電時有香港人博懵,趁自己直播途中不留神,繼續充電,「香港人就係咁樣㗎啦!好呀唔好聽做人要有啲質素!」。批評不少人幫襯「激安之殿堂」及日資的譚仔,但卻仇視中國人開辦的日本壽司店,「中國人害中國人」,「你唔會因為日本丸龜收購咗三哥同譚仔,你就唔食㗎嘛!」。

「人哋福島排福水,關人地陝西間壽司舖咩事!?你做乜要放火燒人哋間舖呀?點解嗰啲人會咁呀?咪就係畀你嗰啲自媒體日日為咗自己流量,作埋啲故仔話人點衰點衰」,要求媒體「要有良心有良知!唔可以因為自私,想多人睇你嘅台,想多人訂閱,想youtube畀多啲錢你,而去哇眾取寵標題黨」。而黃絲港獨藉著內地仇日情緒高漲,推波助瀾,仇日者「一係就黃絲港獨,一係就畀人洗咗腦」。又替日本申冤,指核處理水排放後美國首當其衝,中國影響甚少,但有不少內地媒體「作故仔吸流量」。

註:「華記正能量」經常強調是自媒體,楊官華曾以10億日元收購日本中小型地產發展商「Sunshine株式會社」,又在日本經營地產項目和民宿生意。另外又在日本經營餐廳,2年內開6間分店,大讚日本租金超值,愛國導演李力持在開幕日親身到場支持。

#爆炸頭
Facebook: https://www.facebook.com/boomheadhk
話黃絲仇日真係人唔笑狗都吠
幫手撥火
愛支病人一講到錢,老婆都可以賣
愛國重要定愛錢重要
嘩 佢講乜9?
傷害國家感情
黃絲點會仇日
食屎啦正撚樣,你收咗日本佬幾多錢呀
仇日係黃絲港獨 依句野我重複睇咗幾次都理解唔到個logic
對佢嚟講黃絲港獨係鬧人說話
所以出現左依句說話
華記正撚樣人渣賣國賊
不犯法的話,華記一定會殺光中國人
華記反一中?
我都以為自己睇錯 不如話反美
傻撚咗
唔洗邏輯,屈鳩人之嘛。
佢有好多生意喺日本蝕好多?
二元分到輕左機
冇咩logic
佢係要帶風向班藍人轉去崇日 因為反日係黃人做
有冇人信佢另一回事
佢係日本有好多生意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞