香港國際航空學院推出見習機師培訓課程,即日起接受報名,預計每年可培訓100個機師。

29 回覆
7 Like 13 Dislike
【Now新聞台】香港國際航空學院推出見習機師培訓課程,即日起接受報名,預計每年可培訓100個機師。

課程長14個月,頭半年在香港接受地面理論課程,之後到美國飛行學校接受8個月的飛行訓練,最後回香港進行多機組成員協作課程,完成課程後獲發民航處發出的香港商用飛機飛行員牌照。

報讀見習機師培訓課程申請人要年滿18歲、中學畢業和通過民航處的一級體檢,學費共80萬,可以分3期繳交。

有錢可試
80萬換未來
免費會考慮吓
衝上雲霄
商用飛機飛行員牌照=CPL, 咁去澳洲考咪得, 讀完邊間airline要先?
此課程為自資課程,學員須注意成功完成培訓課程不代表保證就業,香港民航處及香港國際航空學院概不承擔任何責任
好多都無人要,去做instructor儲鐘,或者靠關系做私人飛機
有呢筆錢,我去加拿大PR之後,spend 3年當地學唔好?
學費共80萬
差唔多啦 學院唔駛開飯咩
甄選流程

步驟一:網上報名
報名費為HKD1,300,只接受信用卡網上付款。學院只會處理已繳費的申請。報名費不設退款,亦不可轉讓。申請者如不符合最低入學要求將不會獲邀出席機師能力傾向考核。

步驟二:機師能力傾向考核
合資格的申請者將會進行機師能力傾向考核。考核以行業對機師的準則作客觀評估,從中甄選出適合當機師的考生。考核範圍包括:
監測能力
空間定向能力
複雜操控能力
應用數值能力
多重作業能力
反應速度
與工作相關行為
學院將不接受任何對考核結果提出的上訴。

步驟三:最終面試
經甄選合適的考生將獲邀參加最終面試,面試將以小組形式進行,考核範圍包括:
英語溝通能力 (口語及書面英語)
人際關係技巧
推理與決策能力
領導才能
航空技術知識
On9俾成80幾仲要咁多關,仲要多個國泰,邊個嚟?
我攞80個去加拿大飛行學校,俾錢就有得上堂
加拿大大概幾錢?
呢間話晒土炮 應該搭晒路
加拿大好似最平50個不過你預咗會加鐘

另外,唔覺得佢搭晒路囉

如果肯定本地航空公司,如CX/快運/香港航空,一定請你,佢點解唔寫出嚟直接做selling point佢都講到明,出嚟唔一定有航空公司請你(?)

另外,唔知佢個牌係咪好似CX嗰啲cadet咁考香港民航處個牌,係就仆街,唔請你你直頭係冇得直接去第二度揸飛機(轉牌+又洗一筆)

你去澳洲、英國、加拿大,都係考番各自當地聯邦政府嘅執照,而人哋洗嘅錢其實同你差唔多,甚至乎可能仲平

見到佢收呢個價仲咁多selection criteria廿幾歲如果有呢筆錢,十個有九個屋企人出,屋企人出得呢筆錢,會唔送佢去外國學?
80萬包生仔先考慮啦
遲啲大灣區航空要機師
而家你班水魚比左80萬再低價做大灣區航空 (因為個牌綁死左要香港)

入學等做水魚
興趣班嚟
如果肯比呢舊錢,去讀一個考本地牌、仲唔知一定有冇offer嘅課程,就真係人傻錢多
師兄同我諗既一樣,我都係咁諗,不過因為近視好驚過唔到Medical
喺洗完錢仲要冇人要真係好難搞
只係岩D有家底既人玩讀完就算冇人請就返爸爸間公間幫手個D
學完去俄羅斯揸Tu-160
lm
戇鳩 我比多少少去澳洲 加拿大 英國 美國學唔好?
暗盤係讀完有HX面試機會咁大把
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞