今個星期再打風?GFS預測颱風周末逼港或西登

13 回覆
3 Like 5 Dislike

繼超強颱風蘇拉、海葵之後,根據美國全球預報系統GFS最新預測,星期四(9月14日)海口市附近海域會有熱帶氣旋形成,並於周五至周六(9月15日至9月16日)從西面逼近香港,之後會在香港西面陽江市附近登陸,逐漸移入內陸。而從氣象圖看,這熱帶氣旋相當巨型。

究竟這「颱風」移動路徑及風力如何?會否直吹香港?以下一一看清。而參考本港天文台「地球天氣」氣象圖及歐洲中期天氣預報中心(ECMWF),本來似乎未有相關傾向,但之後都更改預測,預料會有熱帶氣旋逼近香港,並在香港西面登陸。不過由於為時尚早,天氣預測受多項因素影響,變化很大,故不同預測模式都只能當作參考。
然而本港天氣仍然不穩定,根據天文台預測,未來九天多有驟雨,暫時最高吹4級風,大家出外一定要留意天氣消息。

美國全球預報系統GFS最新預測,星期四(9月14日)海口市附近海域會有熱帶氣旋形成,並於周五至周六(9月15日至9月16日)從西面逼近香港,之後會在香港西面陽江市附近登陸。(GFS/Windy.com
又嚟?係咪美國佬用氣象武器攻擊緊我地
又星期五
聽黨話, 跟黨走, 感黨恩, 唔驚
中央照顧港人
本身話呢兩日有
反正次次都唔準
永續四天工作制
本身話唔中既 都會中
話開中既 都會唔中
咁即係特別鬆手啦
出版:2023-09-10 01:05

更新:2023-09-10 03:34

啱啱睇咗windy無料到
各位可以早啲休息

香港人 終於唔駛眼紅北歐喇
好快又500年了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞