最近搵返部舊Notebook出嚟 但唔記得密碼 可以點做

129 回覆
8 Like 192 Dislike
想懶既用USBOX_V7
電腦login喎...唔係講緊login完電腦要再用其他MS services要再login過果D
我公司部windows laptop可以自己改密碼 (因為唔俾store野係local)
我用緊個密碼係4個數字咋喎
好似有個方法係用boot機手指replace 放大鏡做cmd再踢番郁admin account 就login到
xcopy
俾返部機人啦
俾返部機人啦
咁撚煩做乜 windows PE已經做到佢想要嘅嘢
俾返部機人啦
俾返部機人啦
搵一部正常運作嘅電腦
拆你部機隻SSD出嚟

跟住SSD一般有兩個制式嘅
一隻叫SATA

一隻叫M.2

你分清楚係邊隻先 你打你部機嘅型號都應該會搵到

如果係SATA
搵條SATA to USB嘅線
類似咁

如果係m.2 就買舊呢啲轉接盒

總之個目的都係將隻SSD變咗external SSD
跟住自己插USB落部正常運作嘅機度就拎到啲資料

如果係開咗bitlocker嘅話 你喺任何電腦開隻SSD隻內容都要打密碼 咁就冇辦法 你只可以擺返佢落原本部機度 然後試密碼試到得為止
感覺似樓主已婚, notebook有以前女朋友d相, 租咗個倉放咗幾年, 但又唔記得pw.
有方法,你留tg
俾返部機人啦
俾返部機人啦
俾返部機人啦
俾返部機人啦
俾返部機人啦
俾返部機人啦
佢有window account
拆左岀黎 入返落個profile度咪又要 admin password
俾返部機人啦
window 密碼冇加密內容,想要資料拆隻hdd 出嚟backup就得啦唔係咩
講開又講
今時今日都仲有好多人唔識開bitlocker
唔係有 software 燒開機usb可以爆番開架咩
俾返部機人啦
整個bootable linux喺隻手指到
插隻手指入去 然後boot個linux
之後你就可以透過部linux去讀取返你部電腦儲存嘅文件、圖片

你個windows就無救架喇 但啲文件就有
留低tg +比錢 可以幫你fix
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞