日本旅遊討論區(38)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
幾年前去金澤
經tabelog搵到間當地第2拉麵
但個湯杰到泥漿咁
唔識欣賞
可以去youtube搵返2003年同2005年奪冠嗰陣嘅片睇,咁你就明白點解呢間family mart要暫時關門
Sorry已經太多年無去日本 12月準備大既去十八日 可以大阪/東京出入 暫時諗住大阪入 去奈良睇鹿 京都睇寺 再去白川鄉 高山 殺去東京輕井澤 最尾東京走 咁會唔會有d痴線

同行有個未去過日本 搞到我都r曬頭點plan好

唔諗住睇姬路城
10月尾好似有紅日
輕井澤 好似真係有d痴線 箱筋 河口湖 應該真係盡
M記?
未去過不如淨係関東區算啦
驚chur死佢

係 我都驚 大阪 奈良 京都 白川鄉 金澤 高山 可能加多個河口湖/箱筋 江之島就番去大阪 濕平兩日 去下咩海游館 環球影城 好似係最合理?
河口湖 箱根都唔合理 下次啦
但18日 名古屋 果頭都無咩好塞 神戶 gay路城都無咩特別
和歌山浸溫泉?
LM
淨東京廣域都夠18日
日光 常陸霞浦 東京都 川越 輕井澤 河口湖 箱根 富士 熱海 伊勢 鐮倉 橫檳
未計冬天可以去長野滑雪
18日都係啱啱好喳
你要預埋你啲fd去shopping

無謂走馬看花
人多搭車換酒店樣樣都煩10倍
攰死你又chur死佢
搞到大家唔開心就無謂
東京北面果堆全斬 留番下次去

東京入 留一/兩日行下靖國神社 淺草寺 晴空塔 跟住去鐮倉 箱根 留一/兩日 去高山 白川澤 金澤 京都 奈良 大阪

大阪留兩三日俾佢濕平 唔去usj 京都行兩日 我暫時諗咁樣應該算唔chur都合理

租車就東京去鐮倉果刻先租 渣到去京都就還
sor睇錯
原來想関西為主
大阪 難波梅田 usj 4日
奈良 1日
宇治伏見 1日
嵐山 1日
上京鞍馬 1日
中京四条 1日
天橋立 伊根 舞鶴 ? 1日
琵琶湖? 近江八幡 彥根城 1日
神戶 有馬溫泉 六甲牧場 1 or 2日
神戶 三宮阪神 1日
姬路城點會無特別 真古蹟文化遺產 點都要去參拜 1日
和歌山 白濱溫泉 2日
金澤 1日
唔知你會唔會去埋能登半島 係就再 +1日
高山 下呂溫泉 飛驒 2日
大阪shopping 臨空城 kix 最後1日
你認真plan其實18日都係勉強夠
你仲要人多
行程預鬆啲會穩陣啲
俾我既話
京都2日唔夠喉
坐底5日以上
未計京都美食又多
不過佢對古蹟無興趣就另計
仲貴過我新年
我新年買樂桃飛大阪都係4千幾
無咩問題,18日有好多玩法
不如你自己再具體劃下行程大家再幫你睇下
俾我就名古屋上白川鄉先租
姬路城係我睇過保留原貌最好嘅大城
咩大阪城二条城名古屋城就真係唔使睇
現存天守,仲要日本國寶都無特別,嗰位巴打係咪對城有咩誤會,以為座座都好似大阪城咁樣鋼筋石屎水泥得個樣
講開國寶
有冇巴打去過犬山城?
今年1月會去中部北陸諗住去埋
印仔新年 復活節都去咁rich
聖誕都去
11月尾應該二寺一社都無啦
明智平纜車順路又唔洗排嘅可以一去嘅(搭巴士實順路)
其實上面地方好細,得個天台,
不過未有雪嘅應該都係睇啡色枯枝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞