如黑雨你要降下極端 返工了 我沒埋怨

65 回覆
282 Like 8 Dislike
落雨唔好炒飯
永遠黑雨模式
堅叔!
小弟啱啱改咗首詞
拎咗(NoTom)FatKi個老友Billy首新歌嚟玩吓
俾少少意見ok?

==========

Sorry呢度係香港(百年一遇篇)

「一生之中誰沒痛苦 得失少不免
看透世態每種風雨 披身打我面
身處高峰 嚐盡雨絲 輕風的加冕
偶爾踫上了急風 步伐未凌亂」

無論商場定係工廠 公園定公路旁
黑雨浸埋後巷 Sorry呢度係香港
無論柴灣定係觀塘 風雨一樣咁狂
成街都屎水泥黃 Sorry呢度係香港

無論趕返工定返港 抵死定係冤枉
幾時輪到你講 Sorry呢度係香港
無論早排幾咁乾爽 暴雨變晒水塘
你覺得仲有希望? Sorry呢度係香港

黑色暴雨都要趕返工就舉高你對手
無論本地人定新移民塞車都塞到嘔
有啲人 朝八晚九有啲夜晚到日頭
返到屋企啲朋友會問我點解仲唔走
走?老闆喺隔離
唔想上司阻頭阻勢篤眼篤鼻
照頭淋由頭濕到落腳先谷氣
餐搵餐食餐清冇辦法唔功利

人越大發現返工越難 怕遲到怕肉酸
繼續埋怨 浸到上腰都唔走就揾搵窿捐
我眼都軟 你自己選擇困住係暴風圈
仲話我極端 喂我只不過係想返番屋邨

「身處高峰 嚐盡雨絲 輕風的加冕
偶爾踫上了急風 步伐未凌亂」

家家有難念的經 Work from home都係精英
唔一定衝去返工 先可以做打工KING
訊號轉咗顏色 都咪死跟條公式
就算風雨平息 極端狀況你要識
降雨600豪米500年一遇唔撚係流
10粒鐘就反轉18區浸撚到上騎樓
夜晚仲叫人去威 咪盞 笑死啲後生仔
以前好多去水位而家啲坑渠鬥慳位
咪繼撚續 齊齊享受 塞爆屎渠一鑊熟
近大陸 霧霾好污濁 排洪局中局
離開地獄 走一轉渋谷 食餐鳥貴族
練定肌肉 唔想陷困局 唔好諗住舒服

原曲:https://youtu.be/IUOxRabYgyU
咩歌
掂 但改動可以多啲
乜鳩
頂……笑到仆街
冚家拎黎
本主題已獲選為 LIHKG 精選推介,如不想錯過其他精選主題的即時通知,請前往「通知設定」開啟「精選主題」。

不能只有我聽過
柏堅哥唔駛訓咁
真係好撚尷尬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞