[畫鞋] 真係畫咗小熊維尼上對鞋到

86 回覆
339 Like 7 Dislike
一開呢啲主題啲圖就upload得一半,開過
Hi,又係我
消失咗一排嘅呢段時間其實畫咗好多嘢
襯呢排叫得閒返啲又嚟同大家share

早排有個FD話想畫小熊維尼
以為佢搞笑,覆咗佢我唔擅長畫人樣
結果原來佢真係想畫小熊維尼

今次公仔畫得比較細
著重用其他pattern / 色彩去表達個主題
比如鞋踭就係用佢個蜜糖罐去design

今次特別啲,車咗幾塊軟膠片上去
喺鞋帶窿到扮返蜜糖嗰種透明感
兼做埋流落嚟嘅效果
畫完啲蜂巢覺得唔夠似蜜糖而諗到嘅design
膠片用冇色透明,再喺邊緣到油黃色染料
咁就唔會令啲蜂巢黃上加黃,又有層次啲

未穿鞋帶得返張過曝嘅

蜂巢就用stencil幫手
首先噴一大片底色先,用啲線嘅色上
然後黐啲線上去做遮蓋,再噴中間啲黃色漸變

如果噴咗黃色做底色
再黐堆六角形上去做遮蓋
因為啲線幼,同鞋面嘅接觸面積少
抆起stencil嗰吓好易崩/抆起埋

加上要逐塊抆返會好痛苦
相反啲六角形夠闊就冇咁易崩

有個好易忽略但畫龍點睛嘅位
啲皮邊全部油咗橙黃色
成對鞋個design又一體啲

——————————————————

如果覺得唔錯嘅話,可以支持下小弟
Follow返個ig : yauyau_jy
http://www.instagram.com/yauyau_jy

不定期會有改鞋嘅post/story
習近平喜歡這貼文❤️
開過呢個post嗰陣有張又係係咁upload failed
是咪社會信用點數已經扣緊
國安準備嚟塔我

好靚
今次又係冇乜點影過程相

呢張係噴完底嗰層 (啲圖案嘅線嗰隻色)
再黐stencil上去噴淡黃之前影

噴完周圍個淡黃底色之後仲要遮返晒佢
因為啲圖案入面又要上另一隻冇咁灰嘅淡黃

呢張明顯啲睇到兩隻黃嘅差異

呢個就車塊透明膠前影嘅
可以再清楚啲咁睇到啲蜂巢嘅色彩變化
又係噴咗線色先,再遮住佢噴中間啲漸變

鞋踭一樣玩法
只係噴完個蜂巢之後要遮返佢
再噴下面嗰隻grey taupe同啡
之後寫返隻字就完成
國安‧已報

多謝
冇追post,可能有人問過

畫上去之後,大概幾耐開始會褪色

或者隨住行路之類動作“屈到”對鞋而令顏料龜裂?

想知用咩顏料
多謝
師兄(定師姐?)係收錢幫人畫,定全部 for自己畫?
褪色嘅話真係唔知,應該唔太會
佢係塑膠彩嚟,唔會好會dye咁會隨時間褪色
我自己啲嘢最耐嘅擺+著咗5年都冇事

鞋頭裂好難避
但有好多方法去減輕 / 拖延佢

比如用砂紙磨完再上,等表面粗糙啲
顏料滲到入去皮入面抓實啲
上之前又會上一大片彈性強嘅adhesion promoter
同埋會溝唔同嘅thinner等啲顏料會有唔同嘅延展力

避免上太多層色
要上色就用噴槍等層顏料盡量薄冇咁易屈爛

呢對著咗有4年都冇事
巴嚟

大概有一半嘢係自己/fd
另一半就收錢接委托
但主要為興趣,合則來不合則去
好多都轉介俾啲真係靠客製搵食嘅同行
已報國安
啲顏色好靚
流出嚟嘅蜂蜜好犀利
thx
實不相瞞依家戴住手扣覆緊你
發現漏咗講咩顏料

畫鞋有專用嘅塑膠彩
一般嗰啲太硬太脆,同黏著力差好多
有唔同brand出,有唔同特性長短
有啲專for噴槍

我用嗰隻就叫angelus
香港有代理深水埗裕豐但好貴
多謝
玩顏色搭調係自己最有自信嗰part
好彩都有人一樣覺得靚,唔係得我自high
好鍾意皮邊啲黃色
It pops
但又唔會好誇
好襯好好睇
超重要嘅細節,雖然唔算好起眼
開心有人欣賞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞