[改鞋] 畫咗小熊維尼上對鞋到

10 回覆
15 Like 3 Dislike
Hi,又係我
消失咗一排嘅呢段時間其實畫咗好多嘢
襯呢排叫得閒返啲又嚟同大家share

早排有個FD話想畫小熊維尼
以為佢搞笑,覆咗佢我唔擅長畫人樣
結果原來佢真係想畫小熊維尼

今次公仔畫得比較細
著重用其他pattern / 色彩去表達個主題
比如鞋踭就係用佢個蜜糖罐去design

今次特別啲,車咗幾塊軟膠片上去
喺鞋帶窿到扮返蜜糖嗰種透明感
兼做埋流落嚟嘅效果
畫完啲蜂巢覺得唔夠似蜜糖而諗到嘅design
膠片用冇色透明,再喺邊緣到油黃色染料
咁就唔會令啲蜂巢黃上加黃,又有層次啲

穿鞋帶前冇影到,得張過曝咗嘅

蜂巢就用stencil幫手
首先噴一大片底色先,用啲線嘅色上
然後黐啲線上去做遮蓋,再噴中間啲黃色漸變

如果噴咗黃色做底色
再黐堆六角形上去做遮蓋
因為啲線幼,同鞋面嘅接觸面積少
抆起stencil嗰吓好易崩/抆起埋

加上要逐塊抆返會好痛苦
相反啲六角形夠闊就冇咁易崩

——————————————————

如果覺得唔錯嘅話,可以支持下小弟
Follow返個ig : yauyau_jy
http://www.instagram.com/yauyau_jy

不定期會有改鞋嘅post/story
支持
但你d圖出唔到
我等咗好耐啲圖都仲未load哂出嚟
得一半
又話係維尼
負評
今次又係冇乜點影過程相

呢張係噴完底嗰層 (啲圖案嘅線嗰隻色)
再黐stencil上去噴淡黃之前影

噴完周圍個淡黃底色之後仲要遮返晒佢
因為啲圖案入面又要上另一隻冇咁灰嘅淡黃

呢個就車塊透明膠前影嘅
可以再清楚啲咁睇到啲蜂巢嘅色彩變化
又係噴咗線色先,再遮住佢噴中間啲漸變

鞋踭一樣玩法
只係噴完個蜂巢之後要遮返佢
再噴下面嗰隻grey taupe同啡
之後寫返隻字就完成
好多圖都死咗
全部得一半,開過
啱啱先睇到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞