「完美老竇」黎彼得:每月幫34歲兒子找卡數

127 回覆
15 Like 141 Dislike

現年73歲的黎彼得(Peter)早前因急病入院,因經濟拮据獲富商大劉(劉鑾雄)出手相助一段時日。黎彼得近日接受《香港01》專訪透露,大劉已停止資助,他對大劉義助心存感激,明白長貧難顧,他說:「你老竇都冇可能養你一世啦,我好感恩佢嘅,好有善心。」

望讀中醫兒子完成學業

黎彼得近年經歷過大病、離巢TVB、大劉接濟之後,令他明白要珍惜眼前人,以前他覺得自己一個人獨來獨往,不需要向任何人交代,他說:「攪掂咗個仔先,等佢搵到食喇,我就好安樂咁走得喇。」

不過黎彼得前妻在兒子三歲時「走佬」,加上黎彼得要搵食,照顧兒子日常生活只得菲傭,令他與兒子關係都比較疏離,現在兒子34歲,在南京讀醫,他說:「很少聯絡,大家Apps溝通,『點呀?𠥔咗幾錢過嚟呀?』、『又攞錢?』攞嚟做乜呀?同個仔咪就係傾呢啲囉。家用?我交俾佢咋。」
與歌神決裂但仍欣賞對方

談起黎彼得,不得不提起他與歌神許冠傑(Sam)聯手合作的金曲《浪子心聲》,兩人機緣巧合下創造出這首經典,出世純屬巧合,黎彼德說:「第一次見,佢叫我寫堆字俾佢,摸下我底先,點知我呢個揸車佬咩料?開頭得兩句咋,中間未有,佢攞住結他『難分真與假』⋯⋯覺得可以喎。」

中段副歌產生就因為廟街食炒蜆而產生,黎彼得與許冠傑經過停車場恰好見到一對「命裡有時終須有」對聯,許冠傑對黎彼得說:「可以寫落首歌嗎?」因而成為經典金曲。

黎彼得覺得自己給兒子的童年回憶不夠快樂,他說:「試過有一年同佢去過加拿大玩之後都冇。」(黎彼得提供)
男人easy mode
Peter哥原來每個月都要幫兒子找卡數,問到兒子回港後會否勸他搵工自立,他直言:「你當我係耶穌呀?邊度理得咁多?」被問到是否過於愛鍚兒子,他再直言不諱道:「都話冇得揀,我得一個仔冇得揀,咁你鍚唔鍚個仔呀?」實在是完美老竇。
事,佢個仔同佢老母都係騙子
很少聯絡,大家Apps溝通,『點呀?𠥔咗幾錢過嚟呀?』、『又攞錢?』攞嚟做乜呀?同個仔咪就係傾呢啲囉。家用?我交俾佢咋
我都想34歲時,卡數仲喺阿爸幫我找
我老豆都係得我一個仔,一毫子都攞佢唔到
我真係投錯胎
34歲仲可以攤大手板問老豆攞錢
我都想咁樣
好爸爸
on 9 老一名,害埋個仔唔識自食其力
搞到父子關係咁嘅柒樣仲話完美老竇,有無咁撚on9?
咪咁小氣啦
隨時係咪佢個仔都難講
好爸爸
好兒子
34歲仲讀緊書老豆找卡數
28歲仲搏盡無悔玩緊Ocamp

你老豆都養左你好多年
中醫
要讀咁多年嘅咩
差不多十幾年
無錢做手術 但有錢幫兒子找咭數
大劉幫佢找
先34?乜香港地咁多人咁遲生嘅咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞