8月份港人北上624萬人次vs內地客南下343萬人次 本港飲食零售業喊慘

24 回覆
9 Like 3 Dislike

通關後港人北上旅遊消費熱潮再現,入境處數字顯示,8月有超過624萬人次港人北上(包括澳門,下同),日均逾20.1萬人次,帶動深圳一帶熾熱的消費氣氛;即使颱風蘇拉吹襲期間(9月1至2日),亦有逾10萬人次港人趁「風假」北上。但另一邊廂,8月南下內地旅客僅343萬人次,約為疫情前水平的64.8%;而日均僅11萬人次南下,與北上人潮形成日均約9.1萬人次的「逆差」,令市場憂慮本港飲食零售業短期內難以恢復以往水平。

暑假旅遊旺季,北上人潮明顯增加。撇除機場、郵輪碼頭等管制站,8月香港居民經各水陸路管制入境內地達624.1萬人次,較7月的584.4萬人次增加39.7萬或6.8%。暑假7至8月合計逾1208萬人次港人北上。

▼9月2日 市民未等取消8號風球即北上深圳

而8月南下訪港內地旅客錄343.3萬人次,日均僅約11.1萬人次,只達北上人潮的一半水平,兩者形成約9.1萬人次「逆差」(註:北上香港居民人次 - 南下內地旅客人次)。

#HK01
班商家佬咁鍾意講自由市場
依家自由市場講你班友唔撚掂
係班官講要融入大灣區,認識中國
諗下點令人留港本地消費好過吸引班cheap cheap 死窮鬼
求仁得仁
根正苗紅嘅新香港人長大了
睇人次有咩用, 睇數據好過啦
香港人一個月北上消費40億
7月香港零售商營業額330億
飲食業就91億

而且現在北上既人次 仲未追到2018年
2018年每個月係有750萬人次北上

其實家陣香港消費最大問題, 一向唔係香港人北上
而係香港人移民
呢幾年總共有 37萬香港納稅人移民 (仲未計佢地帶埋仔女 一齊走)
呢班移民 先係最有消費力果班人

但香港政府/商家 唔敢承認移民潮, 所以一直唔敢講呢個問題
只係一味話 香港人北上, 無人留港消費, 完全係自欺欺人

以前東莞黃業全盛時期, 每個星期都八成港男北上射精, 當時北上既人潮仲勁過家陣啦, 一到夜晚幾乎成條街無哂男人, 因為個個係深圳/東莞射緊精, 又唔見當時香港零售業叫苦連天??
係香港食個垃圾lunch都要90蚊再收你+1

我寧願買2餸飯返屋企食 仲有例沙送
以前個數係包埋走水貨,佢地一日來會幾次,依家無左走私客,條數其實至少去返疫情前
出街食 真係智商稅
所以我先話, 其實北上 既人根本同以前一樣

而且以前 大陸黃業全盛時期, 北上既人更多
你問下40歲以上既港男, 有幾多個 無去大陸 射過精??

根本家陣最大問題唔係 香港人北上
而係香港人移民

但政府/商家 唔敢承認呢個事實
37萬高消費力既人移民走左, 連帶佢地仔女一齊走
呢班人以後都唔會再係香港消費 (最多都係一年返一次香港探下親)

呢個損失仲大過 香港人北上消費
香港人北上消費又唔係直情住深圳 以後唔返香港
北上班人一樣住係香港, 平時既生活都要係香港消費, 係最多放假先去深圳
香港食嘢又貴,服務又閪
唔係要應酬根本唔會出街食
深圳從來只係香港男人洗腳出火嘅地方
港共成班商家佬支持国安法
而家咁咪合佢地心意囉
趕走哂係佢地眼中反中亂港既人
以為通關會生意好
結果仲差左
呢個局面係香港政府同埋香港餐飲業有份做成
早午晚三餐交通都用兩嚿水
邊有閒錢買嘢
算喺求仁得仁
抵撚死啦

仲留喺香港消費俾班仆街商家搵笨柒咩
求仁得仁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞