陶傑: 「組媽」是什麼東西?

101 回覆
32 Like 122 Dislike
香港組爸媽既念咪又係抄oxbridge仲有annual dinner/ball 乜柒都係抄
鬼佬無階級觀念,公司家庭政府個個平等無上下
離開香港太耐 唔接地氣了
上年死撐張導,直播俾鮑sir串到面燶
跟住鳩踩eeaao同埋吹奏毒舌大狀
就知佢已經係一個回塘廢老,留係條電子唐人街就最啱佢
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02VMhaDMXKUBHoVSnYjwcTQpYbyxzHBJufJaGswrXATW9ECY4aVwCRgRDc9tLy8CLfl&id=100050425992425

睇吓佢同啲fans點圍爐咪知
成班思想好似停撚咗喺幾廿年前咁
咁嘅同溫層咪造就佢咗嘅廢老思維
典型老僑,離開咗香港一排個思想會咁(唔知係咪圈子定咗型)
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02VMhaDMXKUBHoVSnYjwcTQpYbyxzHBJufJaGswrXATW9ECY4aVwCRgRDc9tLy8CLfl&id=100050425992425

睇吓佢同啲fans點圍爐咪知
成班思想好似停撚咗喺幾廿年前咁
咁嘅同溫層咪造就咗佢嘅廢老思維
感冒童事件2.0
fing頭丸同索K都興咗二十幾年,係咪都正常?
佢似係唔識組媽呢個字
多過覺得組爸媽呢個字,有權力階級之分,對FM有心理影響
咁叫組爸媽定索k犯法呀?
搵嘢嚟坳
第一日睇19啲文?
但係犯唔犯法同柒唔柒係冇關連喎
根本就好多人就算讀U有玩camp,搞活動又好投入好積極都好,到三十歲人回望返,都覺得叫人啊爸啊媽好撚戇鳩,有啲戇鳩啲嘅,仲會俾啲老鬼好似前輩咁樣屌鳩啲傻西野(講緊大家20出頭爭幾年),其實經歷過就算喇,個個都年輕過,但覺得依個culture係好值得驕傲嘅人,我諗出到嚟社會都係on9仔多
你攞索k呢個例子出嚟已經錯啦
索k係人都知唔啱 法例都禁埋
我完全唔覺得好似你講咁興咗廿幾年喎
組爸媽我夠可以話佢係文化啦
有人中意有人憎
佢柒唔柒呢樣嘢根本就見仁見智
你明唔明兩樣嘢係冇可比性㗎?
Exact7ly.
食屎啦你老母比鬼佬屌嗰陣仲friendly 呀
真心想講 其實呢一連串嘅事 未必係咩19才子脫節 而係可能本身嘅水平就係咁

我最睇唔明係有時佢嘅文冇咩意思 有咩好吹奏 例如Kelvin 成績表
的確係講咗黃種人喺外國溝女嘅困難 但似乎除左嘲笑 真係冇咩內涵

真係唔太睇得出同連登溝女恥笑post有咩分別 娛樂至死嘅風氣 佢有份㰻吹

仲有佢笑香港嘅教會祈禱下下用全能上帝開頭 佢唔睇吓Church of England 嘅崇拜書 近乎個個collect 都係Almighty God 開頭

佢真係可以笑香港嘅教會祈禱or教導唔識睇處境 加上啲人一係冇愛心 有嘅就冇智慧 形成耶撚 但單憑話人用「全能上帝」起頭 何其低能 唔識基督教嘅隨時真係以為外國教會唔係咁祈禱(唔好以為土生土長香港人就一定有掂過基督教信仰 真係有人連家/宗族過百人冇人信 遠少過香港平均數)
聯合組媽最盡責
佢笑香港嘅教會祈禱下下用全能上帝開頭,唔撚係,咁真係長時間圍爐太耐,變鳩咗大叔,
正確解讀
原文係「上帝爭議」話西方嘅細路其實由細從讀經學神學 係針對柴玲被認為冇腦寬恕中共而寫

「上帝的寬恕」不是一個容易的問題,因此才有神學。

神學不是進大學才讀的,西方的小孩從小就學習聖經故事,而且容許質疑。

最常見的問題,是聖經說:「上帝說有光,就有了光」,於是,「上帝是全能的」。香港的教會,祈禱時,眾人一閉眼睛,牧師引領,第一句就是「感謝全能的主」。但如果上帝是全能的,他為什麼不阻止希特拉的屠猶罪惡?」

神義論固然複雜 但香港嘅教會咁祈禱 有咩咁好提 加上Kelvin 溝女嘅文 仲有近年咁款 真係俾人感覺乘乘機機以踩港為生為樂(要分開踩正苦定香港人 前者人人喊打)
同埋呢種恥笑文化好容易令思考變成反射動作 好似早排長榮嘅羽田咁 大家慣咗踩台 連台灣機師日常都講得出
事實係今日嘅台灣機師就算差過香港 撞機尾都唔係日常 最大可能出錯嘅係羽田控制塔 如果係以前 咁低質嘅留言晨早負曬皮
結果呢個留言仲有成二百幾個讚 何奇低質

呢啲咪娛樂至死嘅特徵
而對我嚟講 鼓吹呢種風氣 佢一定有份
之但係大家又公認佢係專門批判 好啲諷刺
我又無串你又無屌你,
無啦啦拎我老母出黎做乜。

討論區就係討論下,
我講得有錯咪傾下,
一黎就屌唔知你咩事。
我修正返個字眼,
唔應該講同陌生人認親認戚。
好似有時係街市叫句阿哥阿姐,
我覺得無傷大雅,同鬼佬叫句bro一樣。

但去到公司層面,
我真係好少聽鬼佬會叫上司阿哥阿姐,
多數都係就咁叫名。

咁樣既情況係唔係階級觀念問題?
或者大家叫慣我諗多左。

純討論下無惡意。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞