綠色債券2023 : 保底息率為4.75厘每手1萬元

433 回覆
19 Like 147 Dislike
我啱啱用hsbc 即時報價, 睇吓差幾多, 如果以100萬港元先轉美金, 之後再轉返港幣, 個度差咗成7000蚊港幣, 咁個價差人人感受唔同, 對我嚟講就唔係小數目, 當然你可以話個息差都唔止, 但如果咁著數, 點解唔個個轉港幣去美元買美債

換美金用IB啦 價差細 手續費2蚊美金
同埋而家年期係3年
隨非你預期之後3年都維持到咁高息
如果唔係咁個綠債咪有吸引力
放 IB 美金流動性高都有 4.8%

點解咁能蠢要買綠債?仲要港元計價,好高風險
HSBC轉梗係貴啦ching
你唔識用IB換美金就認真學下先好玩美債
小弟唔識嘢, 我用富途再試吓, 價差大概3100左右
即放有冇得執
真心想知如果ib價差咁細, 買美債回報係咪一定好過港元定期? 一直覺得ib 開戶同使用都唔user friendly, 所以無開到戶口
係咩原因
7.84152
7.84140

呢個係IB而家買賣價差 你可以再計下
手續費一來一回就幾蚊美金
如果只係想食一期息就唔好搞咁多野
轉得美金都係玩長遠少少好
自己望下同期美債yield先出聲
當然你話港元揸唔過就另作別論
新手唔識認真問

點解唔買24到期個ibond? 計返個價位同息口,一年都有4.幾厘, 爭新果個小小,但挷你一年only
可以架喎,無問題,新bond認購咪只係俾三手你
其他都係要市場買架啦
年期唔同 你覺得三年都維持到高息 的確可以買住一年先
而家26年到期BRK債都有5厘
ib美金 3年內保証4.8 先講
個個手揸美金咩傻閪
我話你知,可能唔止 4.8!可能唔止三年!

明白

咁想再請教一下見人話9X先買入二手個D,D錢點計法,擺幾耐又點計?
應該冇乜水位
嗰啲唔識就咪搞啦又唔係賺得多,去定期算數啦
聯儲局都未答到
連登果然臥虎藏龍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞