上海姥姥44蚊一碟雞絲粉皮 內地女:「香港你瘋了吧!!!!」

373 回覆
423 Like 66 Dislike
讚港=支持政府=藍紅五毛

踩港=抬支=藍紅五毛

你地部門傾好未?
支那菜食加工調味料先係智商稅
法國餐用最新鮮既食材再重複處理
又用最少既調味料去提升食材天然味道先係真正文明人類既飲食
根本成班對人唔對事,其實條大陸妹講得冇錯,價錢同食物質素份量唔成正比,不過因為係大陸妹講,所以香港人寧願盲撐商家佬,如果㗎妹台妹講又唔同喇
佢成幢樓啲鋼筋加埋都唔知有無香港兩層樓咁多
住得細唔應該囂係啱嘅
但住紙紥屋笑人住得細
Ching, 人哋揀住嚟叫㗎
邊個話無睇
專登落嚟發掘流量密碼
香港人都開心 除咗專劏大陸人嗰班
應該貼錢啦 佢哋食回贈50
帶動人流刺激夜經濟
原本個大陸妹都算
我睇到下面
「只要你說 hk餐飲不好吧,就有一堆不知道是水軍還是啥的出來陰陽出來酸你,說你窮,都不知道他們哪來的底氣,什麼叫窮? 什麼叫富?幾代人擠在四五十平的房子裡,嘚瑟什麼⋯···被人宰了不吭聲那叫蠢,要論富,他們個個都是資本家,掌握了生產資料,給別人發工資的嗎」

跟住成個post就係咁
唯一問題係堆支那人有冇自知之明啫
智商稅呢個term 依家係連登真係好氾濫

呢到好多人都罵緊叫人唔好落黎, 但有好多人偏偏用緊呢D 大陸傳過黎既term
終於有人講真話
香港人見到呢個價錢都真係食唔落
政府幾時出手控制物價
係香港食野差唔多啦,如果唔係兩煮飯鋪頭開到成門成市
等睇超哥大大力打瓜哩啲惡毒資本主義壓榨勞動階級嘅商戶(例如,每日查牌三次,食環/ 消防/ 機電....)

另外如果港幣大貶值九成,或仁仔升值九成,甚至直接強制香港食肆免費招待黃皮膚黑頭髮客人,會令衣食父母更愉快
上海佬佬 = 大家樂
點解咁多人屌係咪習慣左香港食肆啲收費

唔講粉皮,白飯15蚊碗已經癲問題仲要好多食肆都係呢啲價錢
香港老闆:我為乜要因為你班大陸乞兒夾硬平賣食物俾你, 搞到我自己出唔起人工交唔起租, 買唔起食材做生意?

無法啦, 班仆街唔知做生意嘅苦處, 羊毛出自羊身上嘅道理
唔歡迎窮閪遊客
人地層樓可以提鍊鈾元素
成日食姥姥 記得佢起步價貴 但反而叫大份啲 價錢會合理番啲
窮撚冇錢出國想黎中國香港當出左國又覺得貴
駁唔到 香港啲野真係貴
$20 四粒燒賣店家回應網民
https://lih.kg/3508133
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞