上海姥姥44蚊一碟雞絲粉皮 內地女:「香港你瘋了吧!!!!」

373 回覆
423 Like 66 Dislike

近日有名內地遊客到上海姥姥用餐,被雞絲涼皮索價$44港元嚇到,於是在網上以「香港你瘋了吧」為題,直言「無言了家人們」,稱一碗還沒手掌大的雞絲涼皮居然要我 44塊錢,指自己「一口的量還沒嘗出味就沒了44塊錢,你好歹給我盛滿一盤子啊」她認為香港的物價貴的離譜,「兩個人花了小400而是現在0.93的匯率真的氣死」!

兩地網民熱議 餐牌寫明VS港人不正常

事件一岀後引發兩地網民熱議,有香港網民認為價錢合理,並且餐牌上亦是寫明了份量是輕盈版的雞絲粉皮,該名內地女子在叫前應已知道。加上,香港網民亦認為到一個地方旅行前應了解當地的物價,不應任何小事都上網抱怨。不過有內地網民對此就表示不解,認為香港物價高是不正常的,直言「只要你說 hk餐飲不好吧,就有一堆不知道是水軍還是啥的出來陰陽出來酸你,說你窮,都不知道他們哪來的底氣,什麼叫窮? 什麼叫富?幾代人擠在四五十平的房子裡,嘚瑟什麼⋯···被人宰了不吭聲那叫蠢,要論富,他們個個都是資本家,掌握了生產資料,給別人發工資的嗎」。
岩架啦
擺上小紅書捉佢地傷害國家感情
資本市場
可以唔食
躝啦
日撚日post d支那窮撚發言過來做乜鳩
去深圳后海食
重貴呀
咪撚嚟囉
窮就食M記啦
正常價錢喎
所以香港人人人都有精神病
唔好走呀
冇你地香港人食屎咖喇
去垃圾桶執免費,快啲去
有乜問題? 冇錢就唔好嚟香港,呢班死窮撚真係麻鳩煩,同班港豬死窮鬼一齊死返深圳食毒粉皮啦
在香港消費要交智商稅是常識吧!
當交智商稅
$44蚊去買兩餸飯 食到你嘔啦
死乞衣$44叫平啦屌你老母,如果去歐洲係唔撚係要日日叫春?窮就死返屋企煮唔好出街獻世啦, 人唔笑狗都吠
不過有內地網民對此就表示不解,認為香港物價高是不正常的
搞笑 落黎炒樓 5,600萬買幾百呎唔見班友講貴 粉皮44$好貴?

特首幾時出黎屌上海姥姥
窮就咪撚嚟香港
等你地成日笑鳩港燦窮
普通餐廳都食唔起嚟香港做咩?
m記依家都唔平
嫌44蚊好貴既呢D支那窮撚 你覺得會係黎買500萬樓果D走資支那人咩
呢D分分鐘係住東北果D人
食開D野一味係平同超大份 但根本唔好食 D野黎黎去去都係差唔多味
食唔起就唔好食
無錢就唔好嚟香港
你班窮閪無人想你哋嚟
香港出去食飯係要交智商稅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞